Начало

Новини

Нарастват опасенията от лятна COVID вълна от омикрон BA.4 и BA.5


Дата: 2022-06-22 17:39


 Повече от половината пациенти с COVID-19, приети в отделенията за интензивно лечение в гръцките болници – 54% от общия брой на лекуваните в тези структури, са напълно ваксинирани и този факт е обезпокоителен, заяви Националната организация за обществено здраве (EODY), цитирана от е-kathimerini.com.

 

Разпространението на подвариантите на омикрон BA.4 и BA.5, е основен фактор, който може да даде тласък на нова лятна COVID вълна. В тази посока са и опасенията на гръцките здравни власти.

 

Съгласно критериите на EODY, за напълно ваксиниран се счита човек, който е получил една доза от еднократна ваксина или две дози от ваксина, която си прилага в двудозов режим. Не е ясно обаче какъв процент от пациентите получили бустерни дози.

 

От първата седмица на юни 1 от всеки 3 случая, при които е извършен геномен анализ на SARS-CoV-2, е свързан с тези два подварианта, които изглежда лесно заобикалят имунитета, придобит след ваксинация или прекарана инфекция, коментират специалисти.

 

Пред гръцката национална телевизия ЕРТ професорът по аналитична химия Никос Томаидис заяви, че анализите установяват увеличаване на вирусния товар в отпадните води на столицата Атина с 45%, което говори, че случаите на COVID инфекция в действителност са многократно повече от съобщаваното.

 

Според него това се дължи на новите подварианти на вируса. Проф. Томаидис прогнозира, че увеличаването на новозаразените ще достигне пик през първата десетдневка на юли, а през август се очаква нов ръст на разпространението.

 

Председателката на Съюза на болничните лекари в Атина и Пирея Матина Пагони заяви, цитирана от гръцки медии, че най-важното е да няма увеличение в броя на смъртните случаи и на интубираните пациенти. Тя предупреди, че нарастването и спадовете в разпространението на коронавируса ще продължат и призова хората да продължат да носят маски.

Автор: "БАЗП"  Източник: zdrave.net

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 5007

Партньори