Начало

Новини

ДЕН НА РЕДКИТЕ БОЛЕСТИ


Дата: 2022-02-28 16:39


 Денят на редките болести се отбелязва всяка година в последния ден на февруари. Тази година през 2022 г. той се пада на 28 февруари 2022 г. (видео)

Денят се отбелязва за повишаване на осведомеността за редките заболявания и подобряване на достъпа до лечение и медицинско представителство за лицата с редки заболявания и техните семейства.

Денят на редките болести стартира за първи път от Европейската организация за редки болести (EURORDIS) и нейния Съвет на националните алианси през 2008 г.

Първият Ден на редките болести е координиран от Европейската организация за редки болести (EURORDIS) и се провежда на 29 февруари 2008 г. в много европейски държави и в Канада чрез Канадската организация за редки заболявания.

Датата е избрана, защото 29 февруари е „рядък ден.

В рамките на системата на ООН е създаден Комитет на неправителствените организации за редки болести, който има за цел да насърчава сътрудничеството на много заинтересовани страни и действия за редки болести.

Създадена е под шапката на Конференцията на НПО в консултативни отношения с Организацията на обединените нации (КНПО) и действа като форум на заинтересовани страни като НПО от областта на редките болести и извън нея; Органи и агенции на ООН; както и отделни експерти.

Автор: "БАЗП"  Източник: "БАЗП"

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 4948

Партньори