Начало

Новини

Личните лекари ще преглеждат онлайн


Дата: 2022-02-16 12:44


 Всички общопрактикуващи лекари и специалисти в извънболничната медицинска помощ имат възможност да регистрират електронни прегледи и да издават амбулаторния лист в електронен формат.

 

Тази функционалност е част от новия модул "Е-Преглед" на Националната здравноинформационна система (НЗИС), който дава възможност за пълно електронно документиране и съхранение на всички извършени медицински прегледи. Това съобщиха от фирмата разработчик "Информационно обслужване" във вторник.

 

Засега с новия модул е осигурена възможност за дигитализация на медицинските прегледи, но лекарите и техните софтуерни доставчици трябва да се включат в него. При електронния преглед лекарят преглежда на живо своя пациент, но документира всичко, свързано с прегледа в електронен формат.

 

Плановете на МЗ в сферата на електронното здравеопазване за тази година са дигитализация на прегледите и хоспитализациите и обогатяване на електронното пациентско досие с тях.

 

Документът, създаден от "е-преглед" е основна част от личното медицинско досие на всеки пациент и чрез него се свързват вече разработените и функциониращи модули "Е-Рецепта", "Е-Направление" и "Е-Имунизация", обясниха от "Информационно обслужване". По този начин пациентите и оторизираните здравни лица ще имат пълна проследимост и история на заболяванията, диагнозите, назначените терапии, изследванията, изписаните лекарства и др.

 

За да не се губи връзката с медицински документи, създадени извън НЗИС, е предвидена техническа възможност за тяхното добавяне в системата. Едно от предимствата на "Е-Преглед" е, че той може да работи с всички видове медицински прегледи – при личните лекари и при специалисти, включително и със съществуващите амбулаторни листи на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

 

"Разработеният модул за е-прегледи е следващата ключова стъпка от пътната карта за реализирането на НЗИС и е от особено значение за електронното здравеопазване в България", каза изпълнителният директор на "Информационно обслужване" АД Ивайло Филипов. Той сподели, че чрез "Е-Преглед" всеки лекуващ лекар ще може да проследи пълната история на дадено заболяване, без да се налага пациентите да разнасят със себе си папки с хартиени изследвания, епикризи и амбулаторни листи.

 

Автор: "БАЗП"  Източник: trud.bg; mediapool.bg

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 4948

Партньори