Начало

Новини

Международен ден на децата, болни от рак


Дата: 2022-02-15 20:40


 На 15 февруари се отбелязва Международният ден на децата, болни от рак.

 

Според медицинските статистики, ежегодно в света 200 000 деца заболяват от рак, а около 100 000 умират от коварната болест, най-вече защото нямат възможност да се лекуват.

 

Около 70% от малките пациенти оживяват, благодарение на съвременните методи за лечение, а още приблизително 20% биха могли да оцелеят, но умират, поради липса на средства, донорска кръв и квалифицирана медицинска помощ.

 

Международният ден на децата, болни от рак не е ден на отчаяние, а празник на надеждата и победата за малки и големи, лекари и здравни работници, родственици и близки на преборилите се, и борещи се заболели, както и на всички онези хора, които не са безразлични към чуждото нещастие.

 

Въпреки бързия напредък в степента на преживяемост при рак в детска възраст в много европейски страни през последните няколко десетилетия, подобренията не се наблюдават еднакво в европейския регион на СЗО.

 

Днес посланика на рака на СЗО в Европа Арън Андерсън представи Европейски доклад на СЗО за неравенствата при рак при децата“. Това събитие има за цел да  обедини високопоставени политици, застъпници и експерти, включително, за да подчертае степента и въздействието на неравенствата при рак при децата и да призове за по-големи действия на национално ниво.

 

5-годишната обща преживяемост при деца с рак се е увеличила от 30% през 60-те години на миналия век до над 80% в последно време; въпреки това в Региона все още съществуват значителни неравенства.

 

Смята се, че повечето, ако не всички, вариации в степента на заболеваемост се дължат на недостатъчна диагноза и недостатъчно отчитане в някои региони. Тези различия застрашават постигането на всеобщо здравно покритие и реализирането на Програмата на Организацията на обединените нации до 2030 г. за устойчиво развитие.

 

Важно е, че докладът прави препоръки относно ключовите стъпки, които вероятно ще имат най-голямо въздействие при намаляването на неравенствата в целия регион, като се признават различните отправни точки и контекстуални фактори на страните. Надяваме се, че чрез целенасочени дейности за подобряване и политики, предназначени да отговорят на специфични области, където е известно, че съществуват пропуски, лидерите в целия регион ще могат да подобрят резултатите и преживяванията за всички деца, които получават диагноза рак.

 

 Събитието и докладът са част от Глобалната инициатива на СЗО за рак при децата и движението за Обединени действия срещу рака на СЗО/Европа, които работят за подобряване на резултатите при деца с рак и за напредък към целта за елиминиране на рака като животозастрашаващо заболяване.

Автор: "БАЗП"  Източник: "БАЗП"

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 4948

Партньори