Начало

Новини

Защо до 35-годишна възраст инсултите са по-чести при жените?


Дата: 2022-02-06 20:53


 “Повече млади жени, отколкото техни връстници мъже получават мозъчен удар всяка година. Искаме всички специалисти по инсулт да знаят за най-новите изследвания за особеностите, разпознаването, превенцията и лечението на инсулт при жените.” Това казва в анонс за новото специално издание, посветено на половите различия при инсултите, главният редактор на “Строук”, неврологът д-р Ралф Л. Сако, шеф на катедра в Медицинския факултет на Университета на Маями.

 

“Строук” е авторитетно рецензирано списание на Американската асоциация по инсултите, част от Американската кардиологична асоциация.

 

Умира ли една от известните мантри в сърдечносъдовата медицина - че преди да влязат в менопауза, младите жени са по-защитени от мъжете благодарение на своите полови хормони? Така поне изглежда от новия преглед. Авторите са обобщили 16 представителни проучвания, в които са включени данни за близо 70 хиляди млади хора с инсулт (33 775 жени и 36 018 мъже) в 15 държави, сред които САЩ, Канада, Франция, Холандия.

 

Изследователите установяват, че половите различия в честотата на исхемичните инсулти са най-големи и най-очевидни сред хората под 35-годишна възраст. Кръгло 44% повече жени в сравнение с мъжете претърпяват исхемичен инсулт.

 

И още една лоша новина: последиците при жените са по-неблагоприятни.

 

Превесът на женските инсулти, изглежда, намалява във възрастта от 35 до 45 години. Не може да се каже със сигурност, тъй като според авторите данните са противоречиви.

 

Изследователите не застават зад конкретни причини за по-високото разпространение на инсулти при младите жени. Споделят обаче хипотези за непропорционалния риск, установен в проучвания от 2008 до 2021 г.

 

Данните са за всички типове инсулти - исхемични (от запушване с тромб на кръвоносен съд); хеморагични (в резултат на кървене след спукване на отслабен кръвоносен съд); преходна исхемична атака, наричана още миниинсулт (причинена от временно блокиране на кръвоносен съд от съсирек), и криптогенни инсулти, за които не е установена причината.

 

Повечето от инцидентите в прегледа са исхемични инсулти - около 87% от всички, което кореспондира с дяла им сред другите видове по принцип.

 

Младостта не е типичното време за мозъчен удар, тогава е сравнително рядък, но социалната му цена е висока.

 

Освен риск за смърт включва дълги години лошо здраве и качество на живот. Към 15% от исхемичните инсулти връхлитат хора под 50 г. След 50-те зачестяват експоненциално.

 

“Традиционните атеросклеротични рискови фактори имат основен принос за исхемични инсулти както при млади мъже, така и при жени, и стават все по-съдбоносни с възрастта - обобщават авторите.

 

Тези неблагоприятни фактори обаче са по-малко разпространени при по-младите жени и може да не обясняват наблюдаваната по-висока честота на исхемичен инсулт при жени под 35 г.

 

Младите жени, които са преживели исхемичен инсулт, също така имат 2-3 пъти по-висок риск за незадоволително възстановяване в сравнение с връстниците им мъже.

 

Изследователите смятат,че са необходими повече проучвания, за да се изучат всички разлики на “младежкия” инсулт според пола. Както и да се установи приносът, който нетрадиционните рискови фактори като бременност, раждане и хормоналните хапчета антибебе могат да имат за исхемичния инсулт при младите жени.

 

Откритието за уязвимостта на жените до 35 г. предполага, че инсултите при млади може да се случват по различни причини от инсултите при по-възрастните.

 

Пред “Хелт лайн” кардиологът д-р Хоанг Нгуен коментира, че новият анализ за женските инсулти потвърждава нещо, което много клиницисти знаят от опит. Според него при жените симптомите на мозъчния удар може да са различни, както със сигурност се знае за инфаркта.

 

Изявата на инсулта е сравнително еднотипна. Но при младите жени може да са по-изразени симптоми като гадене или повръщане, хълцане, задух, болка, припадък или загуба на съзнание.

 

Д-р Нгуен допуска по-високия риск за инсулт при младите жени да е поради употребата на контрацептиви. “Оралните контрацептиви увеличават вероятността за кръвни съсиреци във вените, които могат да стигнат до дясната страна на сърцето - казва той. - При ненормална комуникация между дясната и лявата половина могат да възникнат усложнения.”

 

Прееклампсията, която причинява тежка хипертония по време на бременност, също е риск за инсулт. Освен това бременността се намесва в имунните реакции. Значителната промяна във възпалителните и противовъзпалителните химикали, които пренасят информация между невроните, може потенциално да постави по-младите жени в повишен риск от инсулт. Всичко това са все още хипотези.

Причината за по-високата честота на инсултите при жените под 35 г. е в процес на изучаване. Учените са амбицирани да докажат зависимостите и да изготвят стратегии за намаляване на риска.

Автор: "БАЗП"  Източник: "24 часа"

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 4948

Партньори