Начало

Новини

Кои витамини НЕ трябва да се пият заедно


Дата: 2022-02-06 20:35


 Кои витамини НЕ трябва да се пият заедно

 

Изследвания са установили, че витамините в някои комбинации се блокират взаимно или голяма доза от едното прикрива симптоми на дефицит от другото

 

Към витамините и хранителните добавки се отнасяйте като към лекарствата: четете листовките и се консултирайте с лекар или фармацевт за взаимодействията с храни, напитки и други препарати.

В математиката на диетолозите 2 може да бъде по-малко от 1.

 

Такива примери има във всяка област на науката за хранене, включително витамините. Отделните играчи в някои комбинации взаимно се компрометират.

 

Нулев резултат може да се получи от несполучлив подбор на храните в едно хранене. Но истински изявена може да е щетата при пиенето накуп на витамини и хранителни добавки в голямо количество, които взаимно си пречат.

 

Това е само един от аргументите за медицинската препоръка дори за взимането на витамини да се консултираме с лекар или фармацевт. Животът показва друго: расте почти двойно употребата в пандемията им и в повечето случаи решението е спонтанно и на принципа на Мечо Пух.

 

Срещу това има поне три възражения.

 

Първо, проучванията показват, че при здрави хора, които се хранят балансирано, обикновено няма дефицити и нужда от добавки.

 

Второ, когато се установи недостиг, витамините от храната се усвояват по-пълноценно от витамините от хапче, или поне такива изводи правят повечето изследвания.

 

Трето, взимането анблок на два или повече витамина може да е с краен ефект нула, ако не се знае как се метаболизират.

 

Например витамин С е лоша комбинация с витамин В12.

 

Кои витамини НЕ трябва да се пият заедно според здравния портал на Националната медицинска библиотека на САЩ.

 

За витамин С няма спор, че е много важен за здравето и имунитета. Но не и когато се комбинира със също толкова необходимия за човешкия организъм витамин В12, добил особена актуалност с увеличаването на вегетарианските и веганските общества.

 

Витамин С е основен антиоксидант за добрата работа на имунната система. Витамин B12 е условие за поддържането на нервната система и образуването на червените кръвни клетки, които пък са отговорни за доставката на кислород до всяка част на тялото.

 

Когато обаче глътнем едновременно двата витамина или добавки, в които те са “активното” вещество, метаболизмът зацикля. Биохимични анализи са показали, че приемането на тези две добавки по едно и също време може да намали количеството витамин B12, което човек получава.

 

Това не значи да прави последователни курсове във времето. Но между вземането на двата витамина трябва да има интервал от поне два часа.

 

Вегетарианството - все по-разпространено сред младите, е свързано с потенциален риска от тежък дефицит на един от В витамините.

 

Неподозирано много млади жени в детеродна възраст пият едновременно два В витамина - В9 и В12, като залог за здраво потомство и едновременно с това за набавяне на витамина, който поради отказа от животински продукти им липсва. Но има тънкост.

Витамин В9 (фолиевата киселина) може да лъже за витамин В12.

 

Въпреки че и двата витамина са изключително важни, пренасищането с фолиева киселина от големи дози може да скрие симптомите на дефицит на витамин В12.

 

Препоръката е при редовен прием на двата витамина да се изследва наличието им в организма. Колко често, ще определи лекар. Още по-добре е, преди да включите добавките в режима си, да се консултирате.

 

И да имате предвид, че при синхронно вземане на В9 и В12 симптомите на В12 дефицит се маскират.

 

Друга комбинация, която трябва да се избягва, е свързана с витамини, които като част от своята роля влияят върху плътността на кръвта и нейната склонност към съсирване.

 

Витамин Е и витамин К дърпат в противоположни посоки.

 

Витамин Е винаги е бил “на мода” поради ролята му за имунитета, както и витамин D. За витамин К се говори сравнително отскоро като за условие за пълноценно усвояване на витамин D и на калция, но и като помощно вещество за съсирване на кръвта.

 

 

Когато се гони някакъв уж свръхнадежден имунитет, мнозина взимат едновременно с двете вещества и витамин Е. Това може да е проблем. Най-малкото – безсмислено упражнение.

 

Едновременният прием на витамин Е може да противодейства на витамин К по отношение на кръвта.

Автор: "БАЗП"  Източник: "24 часа"

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 4948

Партньори