Начало

Новини

Омикрон атакува по-често горните дихателни пътища


Дата: 2022-01-09 19:58


 Пет пъти по-често са повторните инфекции при Омикрон спрямо Делта. Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

 

„Очакваме процентът на заразени с Омикрон бързо да се повишава, съдейки по данните от другите страни, както и от високата заразност на Омикрон, по-краткия инкубационен период и високия брой на безсимптомни случаи при него”, каза още тя.

 

По думите й Омикрон атакува по-често горните дихателни пътища, отколкото долните и белия дроб спрямо Делта варианта. „Трябва да имаме предвид и ниското ниво на ваксинирани у нас. Може да се окаже и че не протича чак толкова леко. Трябва да вземем мерки, да не подценяваме тази опасност, но и да не изпадаме в паника, защото има мерки, с които можем да се предпазим – ваксиниране, носене на маски и да знаем, че все пак в Министерстово на здравеопазването има експерти, за които тази пандемия не е първата”, добави Христова.

 

По думите й при Омикрон загубата на вкус и обоняние е по-рядка. „Обикновено при него има хрема, суха кашлица, болки в гърлото, отпадналост, температура до 37,5-38. Възможно е да премине доста бързо, но предвид ситуацията е добре да се изследваме и да се карантинираме”, каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

 

Омикрон срещу Делта - какви са разликите в симптомите

 

Един от най-задаваните въпроси тези дни е този за симптомите - по какво се различават тези на Делта от тези на варианта Омикрон, който се очаква да стане доминиращ до дни.

 

ДЕЛТА

 

Висока температура, главоболие, кашлица, загуба на обоняние, по-често засяга белите дробове.

 

ОМИКРОН

 

Бързо разпространение, по-леко протичане - болки в гърлото, ушите, мускулите,

изпотяване, загуба на ориентация.

 

При всички случаи - единственият начин да се установи дали боледувате от ковид си остават тестовете. И разбира се - лекар трябва да назначи конкретното лечение.

Автор: "БАЗП"  Източник: dariknews.bg

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 4946

Партньори