Начало

Новини

Какво са COVID-пръсти?


Дата: 2021-10-26 17:03


 КОВИД-19 е вече известен със симптомите си, най-чести от които са кашлица и температура.

 

По-малко известни симптоми на вируса включват обриви, промяна в цвета на кожата и подуване на пръстите на краката. Все още се проучват, но за сега тези симптоми не се обвързват с болка или дискомфорт.

 

КОВИД-пръсти е симптом, който е по-често срещан по пръстите на краката. Той започва като зачервяване с последващо лилаво оцветяване на съответните пръсти. Възможно е да се засегнат всички или само един пръст.

 

В повечето случаи е безболезнено, въпреки че се описват случаи на сърбеж или лека болка, както и образуване на папули. Понеже е наскоро открит феномен, все още не е ясно колко дълго персистира. Смята се,че варира от 10 дни до месеци. Ясно е обаче, че се засягат предимно млади индивиди.

 

Третирането на симптома не е нужно, освен ако не е придружен от силна болка. При влошаване е задължителна консултацията със специалист.

 

Причината за появата на този феномен е неизвестна. Повечето лекари смятат, че обриви и други дерматологични симптоми са сравнително чести за вирусните респираторни инфекции. Освен това редица медикаменти, част от лечението на вируса, биха могли да предизвикват подобни нежелани лекарствени реакции. Важно е да се прави диференциална диагноза между КОВИД-пръсти и феномена на Рейно.

 

Възможна причина за КОВИД-пръстите е васкулитът. Тази патология често съпровождаща тежките случаи на инфекцията. Други теории гласят, че има връзка с аномалия в коагулацията, в интерфероните или става въпрос за екзогенни фактори.

 

В началото феноменът не се обвързваше с КОВИД-19, поради това, че много пациенти, имащи подобна симптоматика, показваха негативен PCR-тест. По-късно се установи, че КОВИД-пръстите са късна проява на инфекцията. Проучванията продължават.

Автор: "БАЗП"  Източник: medinfo.bg

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 4665

Партньори