Начало

"За" и "против" въвеждането на задължителни зелени сертификати


Дата: 2021-10-18 12:23


 Коментар на Пламен Таушанов, Емил Коларов, доц. д-р Спас Спасков и адвокат Марин Марковски

„Вариантът със зелен сертификат за посещения на места, където се струпват много хора, е по-удачен, според мен. Затягането на мерките е голяма абстракция. Преди година се затваряха цели градове – и какво от това. Заразата се разпространява. По-важното е, че България изостава с ваксинацията”. Това каза в студиото на „Здравей, България” Пламен Таушанов от Българската асоциация за закрила на пациентите в отговор на въпрос кой вариант е за предпочитане – локдаун или зелен сертификат.

Таушанов е на мнение, че властите трябва да се заемат с проблема с фалшивите COVID сертификати, тъй като той е сериозен и не е от сега.

„Нашата позиция по въпроса с мерките е ясна. Сега очакваме да видим дали властите ще спазят обещанията си. Това, което важи за всички български граждани, трябва да важи и за нас. Трябва да се спазват ограниченията и те да се спазват от всички. Не е редно човек, който няма здравен сертификат, да идва и да ме проверява аз имам ли. Ние сме "за" въвеждане на зелени сертификати за всички”. Това обяви Емил Коларов от Сдружението на заведенията в България.

„Вариантът за пълно затваряне не даде много добър резултат. Освен това имаме и много добро – това са ваксините. Мисля, че вариантът с тези зелени сертификати е правилният път”, посочи доц. д-р Спас Спасков, бивш директор на УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов".

„Трябва да се приспособим към нуждите на обществото и мнението на експертите. Моето вътрешно убеждение е , че трябва да има зелен сертификат. Той е гаранция, че ще свалим до минимум разпространението на вируса”, заяви от своя страна адвокат Марин Марковски.

На фона на това във Франция и Италия зеленият паспорт се изисква задължително при всяко посещение на събитие с публика или където има струпване на повече хора, а в Италия дори е задължително за работещите да представят сертификат, за да отидат на работното си място.

 

Автор: БАЗП  Източник: nova.bg

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 4665

Партньори