Начало

Повече от 2 часа взиране в телефона е много опасно


Дата: 2021-10-05 16:35Д-р Станка Узунова е един от известните офталмолози в Пловдив. Има и магистърска степен “Обществено здраве и здравен мениджмънт”. Търсен специалист е за лечение на глаукома и отлепена ретина.

- Д-р Узунова, може ли да се каже, че сред подрастващите се наблюдава епидемия от късогледство?

- Има нещо такова. Напоследък родители водят деца при мен с намалено зрение. При немалка част от тях преодоляхме проблема със стриктен режим на зрително натоварване. Това постигнахме не само с нужните предписания, а и с разговори с родителите и убеждаване на самото дете.

- Компютрите ли са основната причина?

- Да, те увеличават риска от развитие на зрителни проблеми във възраст, когато очите на децата не са укрепнали, за да издържат прекомерното натоварване. Като добавим и използването на дигитални устройства за удоволствие, нещата стават ясни.

Определено напоследък се наблюдава нарастване на късогледството. Получава се спазъм на акомодацията, който, ако се задълбочи, става предпоставка за поява на късогледство. Проблем, който остава за цял живот. За съжаление, в детска възраст и при продължаващо зрително натоварване вече късогледите очи започват прогресивно да увеличават диоптъра.

Синята светлина, която се излъчва от всички дигитални устройства, води до промени в биоритъма - по-трудно заспиване, чувство за умора при събуждане, самовглъбеност, необоснована агресия и депресивни състояния.

Немалка част от по-големите ученици предпочитат да престояват в затъмнено помещение. Това изтощава допълнително очите. Особено вредно за тях е гледане на филм или клип в телефона преди заспиване при загасено осветление – навик в юношеска възраст, за който ни информират голяма част от родителите.

Д-р Станка Узунова

Д-р Станка Узунова

- Къде е долната възрастовата граница?

- По-малките по-рядко се оплакват, защото смятат, че така виждат всички.

Затова е особено важно да се правят профилактични прегледи – на възраст 3 и 5 години, и задължително преди тръгване на училище.

Ако проблемите настъпят в училищна възраст, тогава детето забелязва, че не вижда добре на дъската, и би могло да сигнализира. Някои обаче не го правят от страх да не сложат очила. С една дума – оплаквания има основно при децата над 10-годишна възраст.

- Кои са другите рискови фактори?

- Състояние за ранната възраст е т.нар. мързеливо око, или амблиопия. Зрението на едното око, без да има анатомично нарушение, намалява в най-ранна детска възраст и мозъкът си избира възприятие от по-добре виждащото око. Така игнорира другото, което е с намалено зрение, то изостава и се използва все по-малко.

Всичко, което може да засегне зрението от раждането до 6-годишна възраст, може да причини амблиопия. Това например може да бъде кривогледство, различно зрение във всяко око, късогледство или далекогледство, очна травма и други.

Тъй като е проблем на детската възраст, често е трудно да се открие без щателен очен преглед. Много често е свързана с кривогледство – тогава обикновено родителите веднага търсят лекарска помощ. Често, ако се закрие едното око, детето започва да се дърпа и да плаче – това може да подскаже, че е закрито “доброто око”, т.е. това, с което детето вижда.

В идеалния случай лечението започва в ранно детство – когато се формират сложните нервни връзки между очите и мозъка. В голяма част от случаите при назначаване на правилна корекция с очила се постига нормално зрение на двете очи и проблемът се преодолява, като с времето очилата се свалят и детето има нормално зрение.

Понякога, за да накараме мозъка да обърне внимание на мързеливото око за да стимулираме зрението, се налага да закрием здравото око. Поставянето на превръзка на по-добре виждащото око се прави по определена от очния специалист схема. Ключови моменти в лечението са ранното откриване на проблема и съдействието от родителите и самото дете. Критичният период за въздействие е 8-9-годишна възраст.

- Какво да предприемат родители, ако отново се наложи дистанционно обучение, което май е неизбежно?

- Особено важни са редовните почивки за очите. Препоръчително е на интервали от 20 минути да се поглежда към обект в далечина за 20 секунди - така очните мускули се релаксират. Нека по-малките деца в свободното си време да не играят с компютър, телефон, телевизор, плейстейшън или таблет, а да се забавляват с нещо друго. Така ще отвикнат от вредните навици. Тийнейджърите да гледат филми и клипове на телевизора, а не през телефона.

- Колко е допустимото време за прекарване пред телефона?

- Според Американската академия по офталмология от 0 до 3 години не трябва да гледат в него, 4-5-годишните не повече от 15 минути, от 6 до 10 г. - до един час. Децата от 11 до 18 години да гледат максимум 2 часа дневно.

Автор: БАЗП  Източник: 24chasa.bg

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 4773

Партньори