Начало

Вируси повалят малчуганите


Дата: 2021-10-04 14:36


 Стомашни проблеми и болно гърло извадиха децата от забавачките

Идването на октомври за почитателите на есенната романтика може и да е нещо хубаво, но не и за малчуганите и техните родители. Сезонните вируси повалят като домино децата и ги извадиха от забавачките, а напливът пред кабинетите на педиатри и джипита е огромен.

Два са най-често срещаните здравословни проблеми сред подрастващите. Единият е стомашен вирус, който беше често срещан като сезонно заболяване сред по-малките, преди да ни връхлети COVID пандемията. Другият е ларингитът, при който болното гърло води до възпаление, сериозни кашлици и събиране на секрет вътре, който децата не знаят как да изхвърлят навън и лечението се забавя допълнително.

"Ако можем да обобщим - сезонните заболявания се върнаха в добре познатия ни вид отпреди да нахлуе коронавирусът у нас и по света. Миналата есен малчуганите бяха затворени вкъщи и не боледуваха толкова много и често. Тогава това не беше нормално. А сега всъщност се връщаме към нормалното боледуване от ларингит, бронхит, алергични заболявания и други. Затова и лекарските кабинети са препълнени", сподели педиатърът д-р Златина Радева, която е с над 30 години стаж зад гърба в лечението на детски болести.

Експертите препоръчват при кашлица и възпалено гърло да не се бърза с антибиотиците, а да се проведе домашно лечение. Една от най-лесните и познати рецепти е чаша топло мляко с мед.

Друг изпитан илач е вдишването на пара от варени картофи. Поставят се няколко сурови картофа в тенджера, а след като водата заври, може да се добавят няколко листа евкалипт, лайка и мента. Детето се държи в близост до съда с парата около 10 минути.

Помагат също сокове както от варено цвекло, така и от моркови с мед (за деца над 2 години). Много добро лекарство за ларингит е сокът от няколко моркова с две лъжици мед. Разбърква се добре и се дава на детето да пие по една чаша на ден. Аналогично може да използвате сок от боровинки и мед. 

Автор: БАЗП  Източник: в. "България Днес"

Коментари



Видео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 4773

Партньори