Начало

Колко дълго сме защитени след преболедуване и ваксинация


Дата: 2021-09-08 16:25


 Продължителността на имунитета след преболедуване от ковид-19 и при поставена ковид ваксина са сред най-често задаваните въпроси. На този етап не може да се определи обаче колко дълго продължава тази защита, защото е необходимо повече време за наблюдение на ваксинираните и преболедувалите.

 

Това посочиха водещи специалисти от Медицинския университет в София и Националния център по заразни и паразитни болести. Те отговориха на въпроси, повдигати от учители, в рамките на кампанията на Министерството на образованието за повишаване на информираността за ваксините срещу ковид-19.


Сред тях са проф. Георги Момеков, преподавател в катедра "Фармакология, фармакотерапия и токсикология" при Фармацевтичен факултет на Медицински университет-София и председател на Българското научно дружество по фармация, доц. Нина Янчева-Петрова, - ръководител на Катедрата по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина на Медицинския университет в София и доц. д-р Любомира Николаева - Гломб, завеждащ отделение „Вирусология“ в Националния център по заразни и паразитни болести.

 

Колко дълго сме защитени след ваксиниране?

 

Наличните на този етап данни показват, че защитата от ваксините на Moderna и  Pfizer-BioNTech остава висока минимум шест месеца след втората доза. Ваксината на Johnson & Johnson е въведена по-късно и все още се събират данни за нейната защита.

 

Данните за ваксините, базирани на информационна РНК (Pfizer-BioNTech и Moderna) показват бавно намаляване на серумните нива на защитните антитела, което кара учените да вярват, че защитата от тях ще бъде ефективна поне една година.

 

Ваксините на Pfizer-BioNTech и Moderna използват нова технология, която доставя малка част от генетичния код от вируса на SARS CoV-2 в тялото, за да предостави инструкции за създаване на копия на „spike” протеина на вируса, които да стимулират имунния отговор.

 

Ваксините на AstraZeneca и Johnson & Johnson използват по-традиционен подход, който включва неактивен аденовирус (често срещан респираторен вирус). На този етап не може да се определи дали една ваксина води до по-траен имунитет, в сравнение с останалите.

 

Продължителността на имунитета, освен това зависи до известна степен и от пациента – може да има вариации в имунните отговори при различните хора, в зависимост от фактори като възраст, придружаващи заболявания и медикаменти, които приемат. Има все повече доказателства, че хората, които са получили ваксини срещу ковид-19, са по-малко податливи на инфектиране със SARS-CoV-2 и е малко вероятно да боледуват тежко.

 

Появяват се и данни, че защитата на ваксините е по-малка срещу нови варианти на SARS-CoV-2, като варианта "Делта". По данни на Министерството на здравеопазването на Израел, ефективността на ваксината на Pfizer-BioNTech е спаднала от 95% до 64% за 6 месеца, но все пак две дози от нея могат да предотвратят сериозни заболявания в 93% от случаите.

 

Все по-често се обсъжда въвеждането на бустерни дози – допълнителни дози, които да осигурят допълнителна защита срещу ковид-19. Бустерите са често срещани при някои ваксини – например противогрипната, която изисква бустер всяка година; или ваксината срещу тетанус, дифтерия и коклюш– за която е необходим бустер на всеки 10 години.

 

Колко дълго сме защитени след преболедуване?

 

Направените анализи до момента показват, че при преболедували от ковид-19, имунитетът към вируса може да се запази поне осем месеца. Имунните клетки и антителата могат да разпознаят и убият вируса при нова среща с него, предпазвайки от заболяване или намалявайки тежестта на заболяването.

 

Имунният отговор към ковид-19 вероятно трае много по-дълго, но проучванията засега са продължили до 12 месеца. Специалистите цитират данни от друго проучване, които сочат, че хора, които са били инфектирани и ваксинирани след това, развиват по-силни имунни реакции. Това според изследователите означава, че е препоръчително дори и прекаралите ковид-19 да се ваксинират, защото това ще повиши естествения им имунитет.

 

Продължават проучванията за случаите на реинфектиране с вируса и факторите, които водят до това.


Автор: БАЗП  Източник: в. "България Днес"

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 4766

Партньори