Начало

Новини

Проф. Мира Кожухарова: Срам ме е, 20% от лекарите са с имунитет


Дата: 2021-07-29 19:36


 Дни след като стана ясно, че на прага на очакваната нова вълна на COVID Албания, Северна Македония и Черна гора са задминали България по процент ваксинирано население, политическите лидери у нас се решиха да наблегнат на личния пример.

 

7 месеца след старта на кампанията у нас със завършена ваксина са под 1 млн. българи. Страната ни е последна в ЕС с 18,5% ваксинирани с една доза и едва 16,7% напълно

Ваксинирани българи, докато в ЕС с една игла са 68,5, а със завършена ваксинация 53,7%.

 

На живо във фейсбук вчера се ваксинира Бойко Борисов. И горещо помоли всички 650 хил. гласували за ГЕРБ на последните избори също да го направят.

 

Малко след 10 ч във вторник Борисов пристигна в болница “Софиямед” усмихнат и с информационен формуляр. Избра “Модерна”. Имунизирал се чак сега, защото карал коронавируса през октомври и имал много антитела.

 

Лекарите пък му казали, че тялото му ще започне да се “бушува”. Цяла група съпартийци

доведе лидерът на ГЕРБ на инжекция - Томислав Дончев, Младен Маринов и Анна Александрова, а Делян Добрев бе с двете си деца.

 

Има ли заболявания, попитаха по процедура лекарите. “Не, освен 5 операции на коляното”, докладва Борисов. А за евентуални проблеми със сърцето отвърна: “За ужас на враговете нямам”. Запитан дали има оплаквания, пък отвърна: “От служебното правителство!”.

 

“Ти така, както говориш... Ние дойдохме да агитираме, гледай колко народ съм довел да ваксинираме. Ти ще ги уплашиш - не може да ям, да пия, да спя...”, изрази той негодувание само от забраната да играе футбол.

 

Освен избирателите на партията Борисов призова и останалите лидери: “Обръщам се към политическата  класа -  нека ваксинирането да бъде основният ни общ приоритет”.

 

 

За малко експремиерът се размина в УМБАЛ “Софиямед” със Слави Трифонов.

 

Откъм бъдещата нова управленска коалиция обаче не са така активни в призива за ваксиниране. Питане към парламентарните групи колко от депутатите им са имунизирани не получи отговор, тъй като въпросът бил личен.

 

Личния си избор “за” вече са направили лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ и съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

 

“Аз се ваксинирах. Ваксинирайте се и вие!”, написа Карадайъ във фейсбук още на 16 април и публикува снимка, а посланието му мигновено бе разпространено от хората на движението в социалната мрежа.

 

“Винаги съм се доверявал на експертите и учените, бих призовал всички хора да обмислят да се ваксинират”, каза Христо Иванов. И той го сторил още през пролетта. “Пълна е липсата на ваксинационна кампания. Много е важно с целия авторитет на държавата да има една информационна кампания, която да убеди повече хора доброволно да предприемат тази стъпка”, настоя той.

 

Съпредседателят на групата на ДБ Владислав Панев също се имунизирал през май, а за да даде добър пример на симпатизантите и на познатите си, също го съобщи във фейсбук. “Мога да благодаря на Бойко Борисов, че се е снимал и е направил видео”,

коментира без никаква ирония Панев. Убеден е, че добрата кампания е чрез личния

пример на политици и други публични личности. Само с ваксиниране може да избегнем локдаун през есента. “Кампанията в държавата трябва да е по-силна, да се ползват повече методи за поведенческа психология, за да се поощрят хората”, иска депутатът.

 

От БСП обаче не желаят да коментират ще призоват ли хората си за ваксини. Самата лидерка Корнелия Нинова изкара заразата и засега има имунитет.

 

Още по-неглижирана е темата от победителите в изборите ИТН. Сред лицата на партията е проф. Андрей Чорбанов, който дълго опонираше на всички мерки на властта в пандемията.

 

Сред сдържаните на тема мерки и ваксини, преди да заеме поста служебен здравен министър, бе и д-р Стойчо Кацаров. Преди дни той се противопостави на идеята на държавния здравен инспектор Ангел Кунчев ваксинацията на медиците и на социалните работници, които се срещат с уязвими групи, да стане задължителна.

 

Срам ме е да кажа какъв е процентът на ваксинираните медици у нас”, каза пък съветникът на министъра проф. Мира Кожухарова. По последни данни около 20% от медиците имат поставена игла, обяви епидемиоложката.

 

“Трябва да се вземат мерки с оглед на предстоящата вълна. Имаш контакти с пациенти, но още по-лошото е, ако ги заразиш. Човекът, който почти си излекувал, и вземе, че умре заради теб. Това е непростимо”.

 

Според лекарския съюз обаче ваксинираните медици са над 53%. Със завършена имунизация са 34 043 лекари и специалисти по здравни грижи, посочват те,

цитирайки предоставени им към 27 юли данни от дирекция “Електронно здравеопазване”.

 

“Към днешна дата на лекари са поставени 41 117 дози от различни видове ваксини

срещу COVID-19, а със завършен цикъл са 20 453 от тях”, посочват от БЛС. Това прави

62% от общо регистрираните 32 724 лекари у нас.

 

73 хил. дози надписани, а не са слагани, “Информационно обслужване” се уточни

 

Грешка в информационната система за COVID-19 доведе до надписването на 73 хил. дози ваксини, които реално не са поставяни. В понеделник броят на хората със завършена имунизация бе 897 482, докато във вторник те вече бяха 970 442 души.

 

За грешката си признаха от фирмата разработчик - “Информационно обслужване”. Причината е, че еднодозовите ваксини COVID-19 Vaccine Janssen не са отчетени като завършен ваксинационен цикъл в общия брой ваксинирани лица, а само при резултатите по административни области.

 

От “Информационно обслужване” уточняват, че е важно да се отбележи, че всички данни се изчисляват на дневна база спрямо регистрираните имунизации във ваксинационните центрове на различните области.

 

Въведените данни за имунизациите по административни области в Единния информационен портал отразяват коректно поставените дози ваксини срещу COVID-19 във всяка една конкретна област.

Автор: "БАЗП"  Източник: "24 часа"

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 4766

Партньори