Начало

Новини

Тежък COVID води до проблеми с паметта и ниска работоспособност


Дата: 2021-07-27 13:31


 Тежките случаи на COVID водят до когнитивни нарушения, намалена работоспособност и други умствени проблеми.

 

Това са част от изводите на мащабно британско проучване за ефектите при тежко преболедуване, публикувано в авторитетното сп.“Лансет“.

 

"Много често пациенти, приети в болница с новия коронавирус, развиват усложнения. Това е характерно също за млади хора, както и за пациенти без хронични заболявания. Тези проблеми засягат всички органи, но най-често бъбреците, сърцето и белите дробове. В много от случаите те продължават и след изписването на пациентите от болница", обяснява Юън Харисън от Ливърпулския университет.

 

Новият коронавирус поразява не само белите дробове, но може да проникне и в носната лигавица, хранопровода, кръвоносните съдове и сърцето. Това обяснява загубата на обоняние при много пациенти, както и нарушенията в работата на храносмилателната и кръвоносната система.

 

Учените констатират също, че тежките случаи на COVID-19 води и до сериозни нарушения в мозъчната дейност като временни проблеми с паметта и намаляване на умствения капацитет.

Според последните наблюдения на американски лекари много от тези усложнения продължават поне няколко месеца след възстановяването на пациента от новия коронавирус.

 

Заключенията от изследването са публикувани в специализираното издание "Лансет" и обхваща над 81 хиляди души, като е осъществено от екип учени от Кеймбриджкия, Чикагския университет и „Империъл колидж Лондон“.

Това не е първият случай, в който оздравели се оплакват от проблеми с паметта, но това последствие от COVID сега вече е удостоверено с тестове.

 

Оценката в доклада е, че при някои от засегнатите спадът на коефициента на интелигентност достига 7 точки и представлява отклонение над средното измервано в различни възрастови групи.

 

Същевременно Северна Македония се нареди в списъка на балканските страни, където е поставена поне една доза на по-голям дял от населението, отколкото в България. По-голям е и делът на напълно ваксинираните.

Сравнението се вижда в платформата Our World in Data и означава, че 4 държави от Западните Балкани – Сърбия, Албания, Северна Македония и Черна гора – успяват да ваксинират населението си по-бързо от България, въпреки по-късния старт.

 

Автор: "БАЗП"  Източник: "24 часа", dariknews.bg

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 4766

Партньори