Начало

РЕЖАТ 50% ОТ ТЕЛК-А НА ДИАБЕТИЦИ


Дата: 2021-04-14 19:17


 

Проект за изменение и допълнение на наредбата за трудово-медицинската експертиза бе предоставен за обществено обсъждане. То трябва да продължи до края на месеца. Как ще засегнат евентуални промени пациентите с диабет, лекувани с инсулин, в тяхна полза ли са или ги ощетяват, попитахме Адриан Стоев. Той е председател на Контролния съвет на Българска асоциация диабет.

Предложеният проект за промяна ще засегне основно хората с диабет тип 2, които се лекуват с инсулин. Досега те се третираха, както тези с диабет тип 1, които имат по-висок процент неработоспособност. Сега те се приравняват с тези, които са на диета и перорално лечение и се третират с тях по един и същи начин.

От медицинска гледна точка това е правилно,

защото това е друг вид на това заболяване. Не е правилно обаче от лечебна гледна точка, защото лекуващите се на инсулин пациенти трябва да контролират много по-често своята кръвна захар, тъй като за тях има опасност от хипогликемии и ацитадози. На тях са им необходими повече средства за закупуване на тест лентички, например.

Сега тези, които са без никакви увреждания са много малка част. Сега решенията им по ТЕЛК са с 50, но след приемането на наредбата ще паднат на 20 процента.

Тези с едно увреждане са 60 на сто, те ще бъдат намалени на 30 на сто. Средно всички те няма да стигнат и 50 процента, ако нямат повече от две увреждания. Това се очертава голям проблем за хората с диабет тип 2 на инсулин.

За доброто лечение на това заболяване е необходим добър самоконтрол. На базата на резултатите от измерените кръвни стойности се коригира лечението от самия пациент или неговия лекар всяка седмица. Поне веднъж на всеки седем дни човек трябва да си прави кръвно-захарен профил. За него са необходими поне 4 тест ленти, което прави 16 на месец.

Националната здравноосигурителна каса отпуска 150 такива лентички за цяла година, което не е достатъчно. Към момента с предоставяните средствата по смисъла на ТЕЛК-решенията хората си набавяха това, което не им се осигуряваше. При намаляване на процента, респективно и на парите, това ще бъде немалък проблем за тях и техните близки. Ощетени бяха голяма част от диабетиците с направените промени през 2018 година.

През 2019-та към Министерството на здравеопазването беше създадена работна група, която трябваше да направи промени. Самият аз бях включен в нея. Предложихме доста неща. В разговорите имахме съгласие, но накрая министерството прие това, което беше планирало отнапред. Имаше дори уговорка да бъдат вдигнати процентите на ощетените в Приложение №1 към наредбата. Накрая това не стана. Сега има още една ножица за хората с диабет, което за нас е неприемливо. Затова идеята ми е да направим предложение в проекта да бъдат заложени старите проценти, както беше досега.

Автор: БАЗП  Източник: clinica.bg

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 4558

Партньори