Начало

Новини

Ако след 6-ия ден от инфекцията имате температура, прегледайте се на скенер


Дата: 2021-03-30 19:57


 Пациенти, които след шестия ден от началото на инфекцията все още имат температура, дори да нямат други симптоми, задължително да си направят образно изследване.

Рентгенолозите са забелязали, че когато получат задух, пациентите вече са с много напреднала пневмония. Това стана ясно от думите на доц. Марин Пенков, началник на Отделението по Образна диагностика в УМБАЛ "Св. Иван Рилски".

 

В столичната болница УМБАЛ "Св. Иван Рилски" създадоха нов протокол при образните изследвания на пациенти с доказана или предполагаема коронавирусна инфекция. Изследването съчетава голямата информативна стойност на компютърната томография (скенер) и ниското лъчево натоварване, което носи една обикновена рентгенова снимка, съобщиха от болницата.

 

При изследване със скенер се получават повече данни за състоянието на белия дроб, за обема на пораженията, вида поражения, последиците, които остават върху пациентите, но същевременно е свързан с по-високо лъчево натоварване.

 


За да избегнат облъчването медиците в отделението по Образна диагностика са задали специални настройки на компютърния томограф. Те осигуряват максимум информация на "лъчевата цена" на една обикновена рентгенова снимка, обясни доц. Марин Пенков, началник на Отделението по Образна диагностика в болницата.

 

Освен, че са по-чести, предизвиканите от вируса възпаления на белия дроб са и по-тежки, с по-голямо засягане на белодробния паренхим, показват наблюденията на неврорентгенолога.

 

В началото, когато все още е слабо засягането на белия дроб, рентгенът може да бъде съвсем нормален, а същевременно вече да са налице изменения, алармира специалистът. Затова е по-добре да бъде направен скенер.

 

Според доц. Пенков в последната седмица почти всеки пациент с температура и симптоми на вирусна инфекция, който идва за изследване в отделението, е с COVID пневмония.

 

За пациенти, които имат направление, нискодозовият скенер се покрива изцяло от НЗОК, иначе цената на специализираното изследване е 200 лв.

 

В УМБАЛ "Св. Иван Рилски" има и специални коридори за обслужване на COVID -позитивни пациенти. Всеки делничен ден от 8:00 до 9:00 ч и от 15:00 до 16:00 ч. се изпълняват заявки за COVID пациенти, записани за извършване на рентгенографии и КТ (скенер) на бели дробове.

 

Те трябва да са се записали предварително на тел. 02/952 27 80. В споменатите интервали не се изпълняват заявки на хора без доказана коронавирусна инфекция.

 

За съответните времеви интервали, коридорът между COVID зоната и служебния вход на клинична лаборатория е "затворен" и по него се придвижва само екипиран персонал на Отделението по Образна диагностика и пациенти с валидирани заявки за провеждане на изследване.

Автор: "БАЗП"  Източник: news.bg

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 4489

Партньори