Начало

Новини

УСЛОЖНЕНИЯ НА СЪРЦЕТО, ДРОБОВЕТЕ И БЪБРЕЦИТЕ ЗАПЛАШВАТ ДЕЦАТА И СЛЕД ЛЕКО ИЗКАРАН КОРОНАВИРУС


Дата: 2021-03-19 15:58


 Усложнения, свързани със сърдечносъдовата система, заплашват децата, които са преболедували COVD-19, дори и болестта да е преминала леко.

За това предупреди специалистката по инфекциозни и детски болести д-р Василка Зарчева от COVID отделението на УМБАЛ „Софиямед“.

Става дума за проява на мултисистемен възпалителен синдром (MIS-C), който според лекарите се провокира именно от коронавируса. За него педиатрите започнаха да сигнализират още миналата година първо в Англия, Франция и Германия, а след това и в Русия и САЩ.

Синдромът много наподобява болестта на Кавазаки, при която се засягат коронарните съдове. Тя е характерна за децата до 5 г. и се проявява повече при момчетата.

За разлика от нея обаче мултисистемният възпалителен синдром засяга деца от всички възрасти.

Освен сърдечния мускул, той уврежда и други важни органи – белите дробове, бъбреците и черния дроб.

 

Кавазаки и MIS-C: прилики и разлики

 

И при болестта на Кавазаки пациентите поддържат температура над 38,5 градуса. Тя обаче се различава от поствирусния Мултисистемен възпалителен синдром - не засяга толкова много органи: в повечето случаи засяга сърцето, пациентите поддържат висока температура и имат повишени стойности на черния дроб.

За разлика от болестта на Кавазаки, при MIS-C често са засегнати и бъбреците, белите дробове и черният дроб, кръвните стойности говорят за възпалителни реакции, броят на белите кръвни телца се увеличава.

И в двата случая важи: ако терапията започне навреме, могат да бъдат избегнати увреждания на кръвоносните съдове на сърцето. Но и при двете заболявания са нужни повече изследвания, за да разберем дали Ковид-19 е причинителят.

 

   „Установено е, че повечето деца, които са засегнати, са преболедували COVID не много тежко или дори безсимптомно, а синдромът се развива до няколко седмици след първите симптоми на коронавируса.

Разбира се, забелязан е и при деца, при които не е доказана COVID инфекция, но след като по време на пандемия това рядко заболяване се появява много по-често, и макар и в малък процент се развива тежка клинична картина, това дава основание на лекарите по света да считат, че се касае за имунен процес, провокиран именно от коронавируса“, обясни д-р Зарчева.

 

От есента досега с това заболяване в Националната кардиологична болница са лекувани 8 деца, каза проф. Анна Кънева – н-к на Клиниката по детска кардиология. Сред засегнатите от синдрома в България има както кърмаче, така и тийнейджър на 17 години.

 

„На фона на широкото разпространение на COVID инфекцията обаче процентът на засегнатите от синдрома деца е много малък. Освен това благодарение на съвременното лечение с ранно преливане на интравенозен имуноглобулин, на специални антитела при децата настъпва бързо подобрение.

 

Всички пациенти, които сме приели досега, са излекувани и изписани, но какви ще дълготрайните последствия върху сърцето, не може да кажем. Дългосрочните ефекти от засягането на сърдечния мускул крият много въпросителни“, обясни проф. Кънева.

И при лекуваните в Националната кардиологична болница деца липсват такива, които да са прекарали COVID инфекцията тежко, при някои дори е протекла безсимптомно.

Показателно за лекото изкарване на коронавируса бил високият титър антитела, който показвали тестовете им, каза още проф. Анна Кънева.

 

Температура, отпадналост, сърцебиене, обриви, зачервяване на устната лигавица, както и на съдовете на очите, задух, понякога и ставни болки са сред симптомите, които сигнализират за проявата на синдрома. Особено ако се появят, след като детето вече е преболедувало вируса и се е чувствало добре, родителите със сигурност трябва да потърсят лекарска помощ.

Специалистите също следят внимателно проявата на тези симптоми.

 

„Колеги педиатри, ревматолози и кардиолози ги разпознават и своевременно насочват децата към специализирани болници и интензивни отделения“, каза д-р Василка Зарчева.

Рискът от разболяването на деца с мултисистемен възпалителен синдром се увеличава заради по-високия дял на инфектираните у нас в сегашната трета вълна с британския щам.

 

За разлика от преобладаващите досега в България разновидности на коронавируса, британският е много по-заразен за децата. Като вече има много случаи и на каращи инфекцията 10-годишни деца, докато преди засягаше повече тийнейджъри.

10580 станаха случаите на заразени или преболедували вече коронавируса деца и младежи от началото на пандемията според статистиките, обявени на 18 март 2021 г.

Техният брой вече е по-голям от този на заразените в групата на най-възрастните хора в България. Д-р Зарчева също отчита ръст при децата, които се заразяват с коронавирус сега, но успокоява, че те продължават да боледуват по-леко от възрастните и много по-рядко стигат до реанимация или апаратна вентилация.

 

Една от причините за това е, че децата боледуват по-често от респираторни заболявания, причинени от други коронавируси, което им създава известен, макар и слаб, имунитет и срещу този вирус. Друга причина за по-лекото преболедуване е, че е възможно поради по-малката възраст, децата все още да нямат достатъчно съвършен рецептор за COVID-19.

 

„Увеличаването на заболеваемостта при децата сега е факт, но ако се постави навреме диагноза и се приложи своевременно лечение, възможностите им да се справят с болестта са добри и те много по-бързо се подобряват в сравнение с възрастните“, обясни още педиатърът.

 

Най-важният съвет, който тя отправя към родителите, особено в сегашната обстановка, е да не прекъсват с поставянето на имунизациите от задължителния ваксинационен план, ако децата им са здрави.

 

„Това им създава добър имунологичен статус, който им дава възможност да се справят по-добре със срещаните в тяхната възраст инфекции“, обясни д-р Зарчева.

Автор: "БАЗП"  Източник: "24 часа"

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 4486

Партньори