Начало

COVID уби родилка, 3 деца - сираци


Дата: 2021-03-18 19:06Бащата Христо и майката Теодора с четиригодишната Тони.

Бащата издъхна от коварния вирус преди майката

Преди да почине, майката, видяла децата си по вайбър

Най-вероятно вуйчото ще ги осинови

Близнаците Теодор и Калоян днес стават на осем дни. Те обаче няма да познават родителите си, защото коварният вирус отне живота на майка им и на баща им. Близнаците имат сестричка на четири години - Тони.
Майката Теодора /31 г. / издъхна в 19 часа във вторник, след повече от десет дни битка с COVID 19. Баща им Христо /36 г./ почина няколко дни преди нея.

Бургаските лекари спасиха близначетата, като ги изродиха със секцио. Бебетата бяха извадени в осмия месец. Момченцата са настанени в Отделението по неонатология в Бургас с отрицателен резултат от PCR тест за коронавируса. По последна информация, те ще бъдат поверени на техния вуйчо им Васил Михалев.

„Не сме на себе си. Трагедията е голяма. Толкова голяма, че никой не смее да мине по улицата- „Граф Игнатиев”, където е къщата на семейството, в центъра на Карнобат. - „Христо я вдигна преди близо две години. Бяха изключително приятни, добри и работливи хора. Винаги усмихнати. Не можем да повярваме, че това наистина се случва”, коментираха комшии на семейството.

В ранния следобед, в Карнобат валеше дъжд. Навсякъде бе страшно тихо и пусто. „Теодора и Христо оставят три деца. Освен близначетата, имат и по- голямо дете, момиченце на 4 годинки”, разказваха хората.

Христо бил застрахователен агент, но и работел към земеделска кооперация. Не се спирал от работа, винаги поздравявал, винаги бил в настроение. Теодора също била начетена и много мила жена. Тя била родом от Бургас. Двамата нямат брак, но живеели много щастливо, много се обичали. Майката на Христо и баба на децата- Събина била сътрудник в адвокатска кантора. Дядото наскоро и той прекарал COVID. Последвала трагедията с Христо и Теодора.

Първо в болницата влязъл Христо, там и починал. Въпреки, че писиар тестът му бил отрицателен, лекарите смятат, че смъртта е настъпила след боледуване от COVID. Съгражданите му разказват, че имал много придружаващи заболявания. Когато Теодора забременяла, той летял от радост. След като се разбрало че ще имат близначета, започнал да работи още повече и нямал търпение да дочака щастливата дата на раждането им. Започнало да го боли гърлото, вдигал температура, но не потърсил дълго време лекарска помощ. Когато бил приет в Белодробната болница, вече бил с бронхопневмония. Състоянието му се влошило и го преместили в реанимацията, където починал.

Теодора била приета, с положителен тест, няколко дни след него. Първо лежала в Инфекциозното отделение на УМБАЛ, но тоновете на децата взели да отслабват, тя имала и придружаващо заболяване- диабет, и лекарите взели решение да направят секцио. Извадили двете момченца живи и здрави. Близначетата носят имената Теодор и Калоян и са под непрекъснато лекарско наблюдение. Майката изпаднала в кома, а на следващия ден за 24 часа дошла в съзнание и започнала да диша самостоятелно. Именно тогава Теодора успяла да види рожбите си. Лекарите и сестрите и ги показали по Вайбър. После жената се влошила отново и починала.

Потънали в скръбта, близките на починалите, в сряда се бяха затворили в къщата на ул. „Граф Игнатиев”. -„Целият град ридае неутешимо, няма човек, който да остане безразличен, към това което им се случи. Никой не иска да говори за това. Трагедията е толкова голяма, че остави хората безмълвни”, плачеха съседи на семейството.

Жената била с пневмония

43-годишна, в пети месец починала в Благоевград


43-годишна бременна жена с коронавирус почина на 13 март в Благоевград. Жената била приета 3 дни по-рано в тежко състояние в болницата и настанена веднага в реанимацията. Направен бил рентген, въпреки противопоказанията в случая. Изследването е показало коронавирус с двустранна бронхопневмония. Жената се самолекувала няколко дни преди да постъпи в болница.

Жената е била бременна в петия месец, което е направило невъзможно спасяването на бебето.

По случая е разпоредена проверка, която все още не е приключила. По нареждане на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов Изпълнителна агенция „Медицински надзор” започва проверка по случая. Това съобщиха и от Агенцията.

Проф. Иван Козовски, управител на Медицински център за асистирана репродукция-Варна:

Бременността във време на пандемия е опасна

 

Бременността във време на пандемия е опасна. Затова апелирам жените с такива намерения: Отложете забременяването за по-добри дни! Усложненията от коронавируса са различни, могат да повлияят тежко на бъдещата майка, а през плацентата и на плода. Категоричен съм, че бременните не бива да се имунизират с която и да е ваксина. Единственото, което могат да направят, за да предпазят себе си и бъдещото си дете, е да спазват стриктно противоепидемичните мерки - да носят маски, да ползват дезинфектанти и старателно да избягват места, където има много хора.

Д-р Антонио Душепеев, шеф на Родилно отделение в УМБАЛ Бургас:

Бременните дишат по-трудно


Принципно бременните жени са по- уязвими на инфекции, заради намаления имунитет, който имат. Това значи не само, че са по- уязвими спрямо коронавируса, отнася се за всички вируси. Това първо. Освен този факт, бременните жени са по- уязвими и заради намаления дихателен обем, заради това че дишат по- трудно особено в последните месеци на бременността.

Проф. Емил Ковачев, управител на АГ-болницата във Варна: 

Няма данни вирусът да се предава вътреутробно

Голяма част от бременните жени са силно притеснени от риска да се заразят с коронавирус. Призовавам ги да са спокойни и стриктно да спазват всички противоепидемични мерки. Факт е, че имунитетът им е физиологично променен, което засяга дихателната и сърдечно-съдовата системи и може да влоши протичането на някои вирусни и бактериални инфекции. Но честотата на заболеваемост при бременните не е по-висока. Засега няма данни и за вътреутробно заразяване на плода, ако бъдещата майка е с COVID-19.

Проучванията в световен мащаб до момента сочат, че и кърменето е допустимо, стига да се спазва отлична хигиена. Данните за предаване на зараза от майка на бебе по този начин са силно ограничени, но се счита, че вирусът не се предава чрез кърмата.

 

 

 

 

 

Автор: БАЗП  Източник: trud.bg

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 4287

Партньори