Начало

Новини

Временно се преустановява имунизацията срещу COVID-19 с ваксината на AstraZeneca


Дата: 2021-03-12 16:12


 Да бъдат блокирани наличните в страната количества от ваксината срещу COVID-19 с производител AstraZeneca. Това разпореди изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата маг.-фарм. Богдан Кирилов със своя заповед, издадена днес, 12 март.

 

Заповедта е във връзка с получена информация, в периода 8-12 март т. г., за настъпили недопустими нежелани лекарствени реакции при правилна употреба на ваксината и започналата в тази връзка проверка на Европейската агенция по лекарствата /ЕМА/. Основание за заповедта е и сигнал от РЗИ-Пловдив от днес, 12 март, за сериозна нежелана лекарствена реакция след приложение на ваксината от вчера, 11 март.

 

Ваксините ще останат блокирани до установяване на обстоятелствата и получаване на препоръки от Комитета за лекарствена безопасност към ЕМА.

 

В срок до 24 часа AstraZeneca - България и „БулБио - НЦЗПБ“ чрез регионалните здравни инспекции в страната трябва да разпоредят на всички лица, на които са доставени количества от ваксината, да преустановят употребата ѝ.

 

От „БАЗП“ припомняме, че настъпването на летален изход, около 3 ч. тази нощ, при 57-годишна жена с множество придружаващи заболявания, на която в 12 ч. вчера, 11 март, е приложена ваксината на AstraZeneca, е поводът временно да бъде преустановена ваксинацията срещу COVID-19 с оксфордския препарат. Това съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на брифинг в Пловдив.

 

Министър Ангелов посочи, че вече е приключила аутопсията, а до седмица ще бъде готова и съдебно-медицинската експертиза. Жената е била с наднормено тегло, с извършена операция по повод запушване на артерии на сърцето през 2005 г., извършен троен аортно-коронарен байпас. При аутопсията не е установено образуване на тромби.

 

„Работната диагноза е остра сърдечна недостатъчност с тежък белодробен оток, на фона на тежка атеросклероза, тежки сърдечни промени и запушени съдове. Пряка причинно-следствена връзка между ваксинацията и леталния изход към момента не може категорично да се отхвърли или потвърди, докато не излязат резултатите от хистологичните изследвания“, обясни доц. Павел Тимонов, специалист по съдебна медицина.

 

„Спирането на ваксинацията с AstraZeneca е превантивна мярка. България ще изчака произнасянето на Комитета за лекарствена безопасност към Европейската агенция по лекарствата и едва след това ваксинационният процес ще бъде възобновен“, беше категоричен проф. Ангелов.

 

Министърът заяви още: „Няма абсолютно никакви притеснения за хората, които вече са се ваксинирали. Няма официални данни, които да показват причинно-следствена връзка между докладваните в ЕС случаи на сериозни нежелани лекарствени реакции и приложението на оксфордската ваксина, но сме длъжни да вземем тази превантивна мярка. Нека хората да бъдат спокойни, а тези, които са записани в системата, да имат търпение.“

 

Работата на електронния регистър временно ще бъде преустановена. Записаните в портала служебно ще получат нов час за ваксинация, за което ще бъдат уведомени по избрания от тях начин – чрез кратко съобщение на мобилен телефон или чрез имейл, поясни проф. Ангелов.

 

Днес в страната е получена поредна доставка от ваксината с производител AstraZeneca, която ще остане блокирана в „БулБио – НЦЗПБ“ до подновяването на ваксинационната кампания, съобщи още здравният министър.

 

Имунизирането у нас продължава с наличните одобрени ваксини, от които към момента в страната има ограничени количества. Те ще бъдат поставяни приоритетно по линия на Националния ваксинационен план, в т.ч. на членовете на секционните изборни комисии.

Автор: "БАЗП"  Източник: mh.government.bg

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 4287

Партньори