Начало

„Маркет линкс“: 42% от българите биха поръчвали лекарства онлайн


Дата: 2021-03-11 13:07


 Около 42% от пълнолетните българи или около 50% от ползващите интернет биха били готови да закупят онлайн медикаменти, предписани от лекар. Това сочи национално представително проучване на агенция „Маркет линкс“, проведено сред 1000 души. То ще бъде огласено в детайли днес на онлайн дискусия, посветена на електронното здравеопазване и организирана от вестник „Капитал“.

В момента у нас онлайн могат да се търгуват само лекарствени продукти без рецепта.

И двата сценария - поръчаното онлайн да се получи на адрес у дома или в аптека, са почти еднакво привлекателни за хората, отбеляза в интервю за предаването „Преди всички“ Станислава Чипова, директор „Пазарни проучвания“ в агенция „Маркет линкс“.

Възрастовата група 18-34 г. и живеещите в голям град проявяват по-голям интерес към получаване на поръчаните онлайн лекарства в аптека, сочат данните от проучването. „Които не биха чакали часове и дни за доставка, а биха скокнали до най-близката аптека и биха си взели самите медикаменти.“

Около 40% от жителите на по-малки населени места биха били склонни да купуват медикаменти онлайн, както с доставка до дома, така и с получаване на продуктите в аптека, уточни Чипова.

Пандемията показа, че този въпрос е на дневен ред да бъде решен, коментира пред БНР адвокат Пламен Таушанов, председател на УС на Българската асоциация за закрила на пациентите. По думите му, както са решени въпросите за електронните рецепти и за електронните направления за Covid изследване, така има въпроси, които следва бързо да се решат, а не да се чака тепърва месеци и години.

В повече от 15 общини изобщо няма аптеки – това са около 50 хиляди души, които нямат достъп до фармацевтична грижа, изтъкна Таушанов.

Според него, получаването на лекарства, чрез поръчка онлайн до определена от него аптека, където пациента само да отиде да си ги вземе, след като е изяснил, че точно в тази аптека са неговите лекарства, възможни специални диетични храни за медицински цели, както и медицински изделия, особено за еднократна употреба на конкретна група пациенти. Това в момента не може да се случи и пандемията показа, че просто "удължаването" на срока за рецепта, протокол или друг такъв медицински документ, само временно решава въпроса.

Нагласите на пациентите показват, че дори и възрастни пациенти ползват вече интернет и не може да се твърди, че само пациенти до 30-40 години могат да боравят с интернет. 

Този въпрос в САЩ и Европа отдавна е решен, като лидери в Европа са Германия, Австрия, Франция и други държави и снабдяването с лекарства, включително и с възможност лекарствата да бъдат доставени и в дома на пациента, следва в кратки срокове да бъде нормативно регламентиран и решен, след като има желание и готовност на повечето пациенти, независимо от възрастта, да имат такава опция за снабдяване с лекарства, медицински храни и медицински изделия.

В момента е т.нар. "3-та вълна на пандемията" и както се виждат неуредици във ваксинацията и е неясно кога ще бъде осигурена реална терапия за COVID-19, със сигурност до края на годината, а и следващата, решаването за подобна система, би намалила смъртността, особено при възрастните пациенти, неизлагайки ги на излишен риск. Не можем да наблюдаваме безучастно заразяването на хиляди пациенти и смъртта на десетки и вече стотици пациенти ежедневно.

 

Автор: БАЗП  Източник: bnr.bg

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 4287

Партньори