Начало

Новини

В Чехия вече е задължително носеното на две маски


Дата: 2021-02-23 16:36


 В Чехия става задължително носеното на маски с по-висока защита или две хирургически маски една върху друга.

Хората ще трябва да са с маска на оживени места, като магазини, обществен транспорт, болници. Самостоятелно направените няма да се признават за защита.

 

Безплатни предпазни средства ще се раздават на нуждаещите се от хранителните банки. Новите изисквания влизат в сила от четвъртък. Здравните власти ги наложиха, заради влошената епидемиологична обстановка в страната.

 

Чешкият министър на здравеопазването Ян Блатни заяви, че жителите на страната са длъжни да носят стерилни респиратори или две медицински маски наведнъж. Здравният министър поясни, че гражданите имат право да използват и маски с наночастици.

 

Тази мярка, която влезе в сила в понеделник, 22 февруари, е задължителна на всички обществени места, където е регистриран голям брой хора, като магазини и обществен транспорт.

 

"Няма да е възможно да се разглеждат различни домашни тъкани като достатъчна защита", каза Ян Блатни.  Според него най-добре е да се използват респиратори със степен на защита най-малко FFP2 (модел KN95).

 

Министерството на здравеопазването на Чехия взема такова решение на фона на риска от разпространението на "британския" щам на коронавирус в страната. През вчерашния ден в Чехия бяха регистрирани 11 233 нови случая на COVID-19, което е значително повече в сравнение с предходната седмица. 

Автор: "БАЗП"  Източник: trud.bg, news.bg

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 4287

Партньори