Начало

От юни 2022 г. без цапащи коли в града


Дата: 2021-02-02 18:32


 От юни 2022 г. кметовете ще могат временно да забраняват движението на замърсяващи атмосферния въздух автомобили в определени зони в градовете с ниски емисии в дни със завишени нива на замърсители в атмосферния въздух.

Това гласи законодателната промяна, предложена от група депутати от ГЕРБ, сред които шефката на правната комисия в парламента Анна Александрова.

Промяната е свързана с Националната програма за подобряване качеството на атмосферния въздух в периода 2018-2024 г., в която са предложени мерки за намаляване на вредните емисии от транспортния сектор, като една от тези мерки е обновяването на зоните с ниски емисии.

Така общинските съвети ще могат да ограничават движението на определени категории превозни средства на територията на съответната община и да създават зони с ниски емисии на вредни вещества в случаите, когато има замърсяване на въздуха или при непостигане на нормите за замърсителите и отлаганията, посочени в наредби от здравния и екоминистъра.

Целта е да се намали трафикът и хората да се пренасочат към използване на обществен транспорт или да се използват по-нови и екологично по-чисти превозни средства.

Ще се ограничава движението на автомобили в определена зона в зависимост от вида гориво. Всяка община ще може да приложи мярката след решение на общинския съвет, определяйки вида на най-силно замърсяващите превозни средства и реда за ограничаване на тяхното движение.

Ще бъдат въведени 5 екологични групи, като още след 12 юли тази година при преминаване на автомобилите на технически преглед ще се издават и екостикери, с които ще се определя в коя група попада колата. В стикера ще има и чип с информация за превозното средство, екологичната група и собственика.

Всяка екокатегория ще бъде определяна на база на данните в свидетелството за регистрация за това каква категория има от Евро 2 до Евро 6, или според датата на първа регистрация. Когато не е отбелязана екологичната евронорма, ще се вземат резултатите от измерването на замърсяването, направено в техническия пункт. Екологичната група ще се определя за леките автомобили и за лекотоварните. В пета група влизат най-чистите - електрическите и хибридните.

Товарните автомобили, автобусите, мотопедите и мотоциклетите ще имат стикери с чип, но той ще бъде само за техническата изправност, обясни преди дни директорът на Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация” Бойко Рановски.

Поради значително по-високите концентрации на замърсителите на атмосферния въздух през зимата забраната за движение на определени категории автомобили може да важи от 1 октомври до 31 март, посочват като примерен период вносителите на законовата промяна.

С цел контрол на мерките, ограниченията и забраните, кметовете ще могат да използват автоматизирани технически средства и системи, както и такива, които имат достъп до данни от регистри, водени от МВР и транспортното министерство.

За нарушители глобата ще е от 50 до 500 лева, съответно с имуществена санкция в размер от 200 до 1000 лева. Ограниченията няма да важат за превозните средства със специален режим на движение като полицейските, противопожарните коли и линейките.

В зоните с ниски емисии може да се забранява и използването на определени отоплителни уреди, които замърсяват околната среда, каквито са например печките на дърва и въглища. Според доклад на Европейската комисия замърсяването на въздуха в България в някои дни достига до 2,5 пъти над нормата.

У нас се наблюдават някои от най-високите превишавания в ЕС както на годишните, така и на дневните пределно допустими стойности на фини прахови частици. Страната ни е стигнала и до съд в Брюксел заради качеството на атмосферния въздух.

Наскоро стана ясно, че предстои второ дело с искане за налагане на глоби по наказателната процедура, свързана с превишаване стойностите на фините прахови частици. Такива дела обаче се водят срещу почти всички страни - членки на ЕС.

Автор: БАЗП  Източник: 24chasa.bg

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 4413

Партньори