Начало

Новини

Полезният ход за България е да не разчита само на един източник за ваксините, трябва да се направи нов план


Дата: 2021-01-27 17:30


 Трябва да има алтернатива, след като не може ваксините да бъдат доставени в темповете, които са обявени. Очевидно има някакви проблеми – дали логистични, фармацевтични, политически, или каквито ще да са.

Не може да се бездейства и държавата да се "присеща", че това може да се случи след 3 месеца. Хората продължават да умират всеки ден, независимо дали са млади, или стари, в болници, или не.

Важно е дори и един човешки живот да се спаси. Когато някой ти обяснява колко са полезни маските, които се шият в България, след това трябва да си носи отговорността за глупостите, които е дрънкал, защото Световната здравна организация още преди месеци заяви, че единствената маска, която се признава за защитна е N95 (FFP2).

Два лева е тази маска в аптеките. Защо не раздават такива маски безплатно? Те дори на джипитата половин година не раздадоха. Цялата тази история е несериозна. Става така, че хората не се предпазват с маски, всеки се спасява както може, и накрая казваме: „Дайте сега да бием ваксината“. Еми добре, и какво ще стане с тази ваксина?

Пламен Таушанов каза още, че проблемът с ваксините е в това, че всеки един пациент не е информиран за рисковете, защото не се предоставя кратка характеристика, която да придружава всяка ваксинация и пациентът сам да избира вида ваксина. Преди месеци се „тръбеше“ по медиите, че ще се внесат 5-6 вида (т.е. всички видове), от които пациента ще си избира, а сега...?

Според Таушанов още от самото начало на пандемията както ЕС, така и България не предприеха необходимите мерки, за да не се разпространи заразата.

„Държавата трябваше да осигури предпазни средства и маски за хората. Осигури ли? Не! Започнаха тук с едни парцали-маски и т.н. Допусна се масово навлизане на този вирус сред населението. Той можеше да бъде изолиран и да не се стига до ексцесии. Целият проблем трябва да бъде разнищен и изяснен, а не да ни се запазват очите и да ни се казва да гледаме напред“, добави той.

Пламен Таушанов оцени като много ясни мерките, предприети в Китай. „За 3 месеца прекратиха проблема и сега имат по 10-12 случая от чужденци. Ниският брой на заболели не се дължи на информационна завеса“, отбеляза той.

Автор: "БАЗП"  Източник: focus-news.net

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 4287

Партньори