Начало

Новини

Бебе се роди с антитела срещу COVID


Дата: 2021-01-18 18:26


 Бебе се роди с антитела срещу COVID в МБАЛ-Пазарджик, съобщиха от лечебното заведение. 28-годишната майка се е заразила с коронавирус в последния триместър на бременността. Момиченцето се ражда чрез цезарово сечение на 5 януари в 09:17 часа в Родилно отделение на МБАЛ-Пазарджик. Бебето тежи 2750гр. и е с дължина от 46 см.

 

Акушер-гинекологът д-р Иван Китов и анестезиологът д-р Иван Харизанов са лекарите, които проследяват заболяването с COVID-19 и лекуват бременната жена, докато е болна. Няколко дни тя е поддържала температура над 38.7 градуса, имала и кашлица, която също трябвало да бъде овладяна.

 

Двамата лекари успяват да излекуват 28-годишната жена, преди да постъпи за раждане в АГО на МБАЛ-Пазарджик. В дежурния екип, водил раждането, са участвали акушер- гинеколозите д-р Китов и д-р Иво Цанов, специализантът- д-р Лучия Арбалиева,операционната акушерка Виолета Нориева и д-р Харизанов. Неонатологът по време на операцията, който поема новороденото е д-р Величка Богданова.

 

Поради факта, че родилката е преболедувала коронавирусната инфекция д-р Китов преценява, че раждането трябва да е чрез цезарово сечение. Бебето се ражда в добро състояние, но има известно изоставане в теглото и размера заради ковид инфекцията на майката, която нанася промени и в плацентата.

 

Направеният след раждането антигенен тест показва наличие на IgG антитела, което означава, че бебето е имало среща със SARS-CoV-2. Д-р Китов и началникът на Неонатологично отделение д-р Здравка Пиронова продължават да следят развитието на новороденото и след неговото изписване от болницата. Предстои да му бъде направено и количествено изследване за антитела срещу SARS-CoV-2.

Автор: "БАЗП"  Източник: zdrave.net

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 4287

Партньори