Начало

Новини

Родилка обиколи болници в 3 града


Дата: 2020-12-17 14:57


 Абсурден случай от Ямбол. Няколко болници в различни градове са отказали да приемат за раждане бременна жена. В крайна сметка, бебето благополучно се е родило в Бургас след шест часа пътуване между три града при лоши метеорологични условия.

 

10 декември, в ранните часове на нощта, свекърът на жената, родила второто му внуче, потегля да търси медицинска помощ.

В Ямбол се оказва, че АГ-отделението не работи заради заразени медици, родилката и нейните близки се отправят към Стара Загора. Наблюдаващият й лекар препоръчал да отидат в друг град. Родилката отказала да потърси помощ в близкия Сливен, заради горчив опит от първото си раждане. Избрала Стара Загора и Университетската болница в града.

 

Според позицията на болницата е трябвало наблюдаващите лекари да уведомят родилките. Свекърът и свекървата на жената споделиха, че не са знаели и никой не им е казал.

 

Така Кръстьо отпътува към Стара Загора, докато синът му гледа по-големия внук. С пристигането медицинско лице не се появява, а охраната казва да изчакат до сутринта, когато ще дойде лекар, за да прецени да приеме ли родилката, защото болницата е препълнена. Преди това обикалят дълго лечебното заведение, за да търсят АГ отделението, споделя свекърът. 

 

Светла Овчарова, свекърва на родилката: Излиза докторка, преглежда я и казва, че тя може да роди след два дни. Не може да я приеме, защото те работили с пациенти от Стара Загора - град и околностите, не им било район и казаха - отивайте в Сливен...

 

От там... отиват в частната болница "Тракия" в Стара Загора, но охраната изобщо не е викнал дежурен лекар. Казал: вие първо трябва да имате уговорка с доктор, който ще бъде, ще събере екип и чак тогава.

 

Изпаднали в безизходица, решават да тръгнат за Бургас."Върху мен бяха два човешки живота, когато ме изпратиха да пътувам за Бургас. Навън беше дъжд и буря, а ние пътуваме по магистралата 200 км. Изплашихме се. Най-вече аз, защото настоявах да имат второ дете", споделя Кръстьо.

 

След близо шест часа по пътищата и отказ да приемат родилката, най-после стигнали до бургаската болница "Дева Мария". Направеният тест за COVID-19 на младата жена е отрицателен. Веднага e сформиран екип за раждане по нормален начин. Готов бил и екип за секцио при необходимост.

 

Д-р Веселин Ангелов, УМБАЛ "Дева Мария" - Бургас: Тя дойде в едно състояние на напреднало раждане, но не такова щото да бъде живота - нейния и на бебето в опасност. Родилката и бебето са добре. Младата майка и близките й обаче са в шок от преживяното. От ръководството на болницата в Ямбол се очаква коментар в следващите дни.

 

В Университетската болница в Стара Загора е започнала проверка. От АГ отделението са убедени, че при тях нарушение няма.

Доц. д-р Николай Лазаров - нач. на АГ-клиника, УМБАЛ-Стара Загора: Тази родилка е върната напълно основателно, защото не е била готова да ражда. Прегледът, който е установила колежката през нощта, не е показал готовност за раждане, не е установена родова дейност, добро състояние на бебето, което означава, че няма основание да бъде хоспитализирана в момента.

 

В болница "Тракия" е извършена проверка. Дежурният служител, посрещнал родилката е освободен от работа заради неизпълнение на задълженията си.

 

Семейството няма да предявява претенции към болниците, но се надява ужаса, който са изживели, да не се повтаря с други родилки. 

"Защото в случая става дума за два човешки живота. Ние имахме късмет и сега сме щастливи, но не се знае при следващи подобни ситуации с други хора какво ще стане", каза Светла Овчарова, баба на бебето.

От болницата в Ямбол изпратиха позиция, в която казват, че пациентите е трябвало да бъдат уведомени, че отделението не работи. От Стара Загора пък заявиха, че приемат родилки само ако са в тежко състояние. 

Автор: "БАЗП"  Източник: bnt.bg, trud.bg

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 4162

Партньори