Начало

Новини

Карантина ще се налага по телефона и с имейл


Дата: 2020-11-13 18:43


 Регионалните здравни инспекции (РЗИ) ще могат да налагат карантина чрез обаждане по телефона, изпращане на есемес (SMS) или съобщение на електронната поща. Това предвиждат промени в Закона за здравето, внесени от председателя на здравната комисия и шеф на групата на ГЕРБ Даниела Дариткова.

 

Целта е улесняване на работата на здравните инспектори, които заради ръста на случаите на новозаразени са много натоварени, а според сегашните разпоредби трябва да носят предписания до домовете на карантинираните.

 

Срокът на карантината ще тече от деня на обаждането или съобщението, а писменото предписание ще може да се вземе след изтичането й или от упълномощено лице.

 

Отпада ли задължението за болнично лечение на коронавирус?

Законопроект на ГЕРБ премахва текстовете от Закона за здравето, които регламентират болнично лечение на заразените с коронавирус. Става въпрос за промени, внесени днес следобед от председателя на здравната комисия в парламента и шеф на групата на ГЕРБ Даниела Дариткова.


Предлага се от сега действащия закон да отпадне формулировката, че болните от заразни болести, в т.ч. и COVID-19, подлежат на "задължителна изолация и/или болнично лечение". Проектът предвижда да остане само "задължителната изолация". Мотивът на Дарикова - "прецизиране на разпоредби по отношение на съществуващото изискване за задължително болнично лечение".

 

И в момента законът не регламентира кога заразен с коронавирус подлежи на болнично лечение, а това става със заповед на здравния министър, която стъпва на закона. Според последната, издадена на 22 октомври т.г., "задължителна изолация и/или болнично лечение" подлежат пациентите със задух и затруднено дишане, заразените на възраст над 60 г. и хронично болните.

 

Покрай резкия ръст на новозаразените обществено известни вече са няколко случая, в които пациенти с коронавирус чакат с часове линейки или обикалят болници, за да бъдат приети. По данни на здравните власти към 12 ноември средно в страната са заети около 30 на сто от COVID леглата. Настанените в болница са 4768, от които 284 в интензивни отделения. Вчера в парламента здравният министър проф. Костадин Ангелов обяви, че страната е на крачка от реорганизация, при която някои болници ще лекуват само коронавирус.


Предлага се още при извънредна епидемична обстановка здравният министър да може да налага забрана за износ на лекарствени продукти с цел задоволяване на потребностите в страната. Санкцията за нарушителите ще е от 50 до 100 хил. лв., а при повторно нарушение - от 100 до 150 хил.лв.

 

Автор: "БАЗП"  Източник: dnevnik.bg

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 4214

Партньори