Начало

Новини

Късат договорите на болниците


Дата: 2020-11-02 12:12


 Болниците в почти цялата страна трябва да приемат заразени с коронавирус.

Според заповедта на здравния министър лечебните заведения в червените области трябва да отделят 10% от леглата си за лечение на COVID-19.

Това е валидно за почти цялата страна, тъй като 19 зони вече светят в червено. Част от лечебниците обаче не са готови, а някои твърдят, че изобщо нямат възможност да поемат пациенти с положителни проби.

 Ето защо министър Костадин Ангелов заяви, че ще внесе в Народното събрание нов законов текст, на чието основание такива болници няма да работят с НЗОК. „Ок, „чиста болница“, но без публично финансиране“, отсече той.

Повод

Повод за изказването на здравния министър бе репортаж на БНТ от дежурство на Спешна помощ. Материалът показа казуса на заразен пациент, който е посетен на адрес от екип на ЦСМП.

Заради влошеното му състояние медиците взимат решение мъжът да бъде хоспитализиран, а от Координационния център ги насочват към столичната Четвърта градска. Там обаче отказват да приемат пациента заради липса на документ за положителен PCR.

„Изгледах материала на БНТ “Как минава едно дежурство по време на COVID-19 “. Министерството е казало още в началото на пандемията „тест за коронавирусна инфекция не може да е условие за хоспитализация“. Правило!

Има шефове на болници, които продължават да се Правят на неразбрали, няма писмена следа как искат от хората тестове, което обезсмисля всякаква проверка.

В конкретния случай дори говорим за доказан COVID-19. Други мениджъри упорито отказват да откриват легла, пазят си „чисти болници“. Няма да стане“, написа разгневено здравният министър във Фейсбук.

„След 20-те секунди, които чух по БНТ: Настоявам кмета Фандъкова да поиска оставката на директора на Четвърта градска. Има или няма организация и каква е тя - отговорен е мениджърът на ЛЗ“, обяви още проф. Ангелов.

По-късно столичният кмет Йорданка Фандъкова отговори също с публикация във Фейсбук. „Напълно подкрепям позицията на министър Ангелов, че болници, които отказват да разкрият легла за КОВИД, не трябва да получават финансиране от здравната каса“, написа Фандъкова.

Според нея общинските болници в София са се включили в лечението на заразените от самото начало, а излъченият репортаж показва проблем, който „системата“ трябва да реши. Фандъкова не поиска оставката на шефа на Четвърта градска д-р Аркадий Иванов, но заяви, че очаква неговите обяснения и настоява агенция „Медицински одит“ да извърши проверка по случая.

Център

Междувременно редица болници, които от месеци са на първа линия, изнемогват. Лекарите са изтощени, отделения непрекъснато се поставят под карантина заради заразен медицински персонал, леглата за COVID са пълни, а на тях все по-често се настаняват като пациенти лекари и сестри.

До вчера общият брой на диагностицираните медицински служители достигна 2268, като 99 от случаите бяха регистрирани само за едно денонощие. На този етап координацията между болниците става все по-трудно, а национален координационен център все още няма.

Само няколко града в страната разполагат с централа, която да насочва пациентите и спешните екипи към хоспитализация в конкретно лечебно заведение, което има капацитет да поема нови случаи. В началото на септември на територията на Инфекциозната болница в София отвори врати координационен център за триаж на съмнителни за Covid-19 болни. Такъв има също в Стара Загора и Варна, а в Бургас разкриха два буферни центъра за разпределение на пациентите.

Автор: "БАЗП"  Източник: telegraph.bg

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 4413

Партньори