Начало

Новини

ЦЕЛОДНЕВНИ ОПАШКИ ПРЕД ЛАБОРАТОРИИТЕ


Дата: 2020-10-28 17:13


 Някои от тях правят антигенния бърз тест срещу 35 лв., PCR-ът варира между 90-125 лв., при резултат до шест часа цената скача до 170 лв.

Целодневни са опашките пред повечето столични лаборатории. И ако през лятото бяха от кандидат - туристи за Гърция и близките околности, сега пред тях се редят уплашени хора дали нямат КОВИД.

За да оправдаят очакванията на клиентите си пък, лабораториите не спират да внедряват новости в диагностиката на вируса и да предлагат все повече видове тестове. Цените на повечето обаче са все така високи.

Цената на PCR теста варира между 90 – 125 лв. при стандартно време за излизане на резултата, което е между 36-72 часа в зависимост от натовареността на лабораториите. Наплив от хора има от сутринта, като на отделни места призивът е при възможност гражданите да отидат след 11 часа. И тогава обаче се извиват опашки, които заради отстоянието, което

хората се стараят да спазват стигат

още по-надалече. Лабораториите са въвели различни политики за реда за тестване. В някои от тях изследванията се извършват само в определени филиали и часове, за да не се смесват потоците.

Така например в „Cibalab“ PCR изследванията се извършват само в две от базите им от понеделник по петък от 8 до 14:00 часа и в събота до 10:00 в една от лабораториите и в до 12:00 в другата.

Там все още не правят антигенен тест за COVID-19, а само бърз кръвен и PCR цена от 90 лв. „Biomed“ също са заложили на подобна политика като извършват PCR тестовете само в един от филиалите си. На други места пък няма часови ограничения. Така например в „Рамус“ хората

могат да се тестват във всеки момент в рамките

на работното време. Лабораторията вече разполага и с антигенния тест, който скоро се очаква да може да бъде назначаван от личните лекари и за който специалистите казват, че е надежден. Цената му е 35 лв., спрямо 100 лв. зa PCR.

Ако хората искат бърз резултат до 6 часа за PCR сумата скача до около 170 лв. Отстъпки има при тестване на цяло семейство.

Лабораториите са въвели и услугата домашно посещение за взимане на проба, като за нея за заплаща около 30 лв. допълнително. Общата препоръка е хората все пак да прибягват към каквото и да било изследване след консултация с личен лекар, който да ги насочи кой е най-подходящият за тях вариант.


A те към момента са в очакване на новия ред,

който ще им позволи да изписват антигенни тестове. Ако резултатът е положителен РЗИ ще дава направление за PCR-тестове. Иначе в момента относно тестването в повечето случаи се разчита на добрата воля на хората да изберат най-щадящия за тях вариант.

Палитрата от случаи е разнообразна, споделят личните лекари. Някои от хората например при много леки симптоми например загуба на вкус решават да тестват цялото си семейство за спокойствие и излизат отрицателни.

Други пък без никакви оплаквания излизат с положителни

проби, които в масовия случай са поети от работодатели, които са избрали да тестват редовно служителите си като противоепидемична мярка.

В една немалка част от случаите хората са болни, със симптоми, но не се тестват. Абсолютно задължителното предписание в техния случай е да останат на домашно лечение и да се изолират, за да не заразяват другите, в случай, че имат КОВИД-19.

От друга страна, ако човек реши да се тества превантивно, не трябва да забравя да спазва всички противоепидемични мерки, защото дори и да не е болен, чакайки на опашка сред хора със симптоми, увеличава риска да се зарази пред лабораторията.

Автор: "БАЗП"  Източник: clinica.bg

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 4413

Партньори