Начало

Новини

По 10 литра свеж въздух в секунда


Дата: 2020-10-26 16:50


 Влизате някъде при други хора и ви посреща застоял въздух? Тръгнете си!

Когато влезете в някое помещение и усещането ви е за застоял въздух, със сигурност не е добре за здравето. Никога не е било, но при пандемия от респираторен вирус като новият COVID-19, за който се доказа, че се предава много лесно от аерозоли, е и опасно.

Така че, ако дадено място изглежда задушно, просто се обърнете и си тръгнете, казва д-р Хауъл Дейвис – технически директор на международната професионална инженерна асоциация Chartered Institution of Building Services Engineers.

Би Би Си цитира обяснението му, че по принцип според златните стандарти на индустрията и здравеопазването, всеки трябва да получава по 10 литра чист въздух всяка секунда и това има значение повече от всякога. За офисите с отворени споделени пространства, които се наложиха като икономичен бизнес вариант през последните години, това може да се превърне в проблем през зимата. Спорове по темата вече се водят в немските медии, въпреки че германците са известни като нацията, която живее на открехнат прозорец.

Задължителното отваряне на прозорците по 5 минути на всеки 20 в класните стаи в Германия и препоръката децата да са топло облечени и дори да се осигуряват одеяла вече буни обществото. Със застудяването се появиха дори заглавия „Затворете прозорците или затворете училищата“.

Опасенията са, че с мерките за намаляване на риска от въздушно предаване на вируса на закрито – с малки частици от дишането, които се задържат в пространството, расте рискът от простуди.

Свежият въздух вече се възприема като ключ към справянето и с коронавируса. Германските експерти го приравняват по значение със спазването на дистанция, носенето на маски и хигиената.

В материал по темата немското списание „Фокус“ напомня проучването, което установи, вирусите могат да останат във въздуха най-малко 8 минути в аерозоли, издишани от заразени хора, и с още по-голяма вероятност в пръски, когато кихат или кашлят.

Смята се, че безсимптомните носители на вируса също го предават, а те са между 30 и 60% от заразените. Микрочастичките, с които се носи вирусът, могат не само да останат дълго във въздуха край тях, но и да изминат няколко метра. Ако в помещението има такива хора – а това ще е все по-вероятно, най-логичният начин е рискът да се намали чрез най-голямо количество чист въздух.

Автор: "БАЗП"  Източник: "24 часа"

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 4413

Партньори