Начало

Новини

Болница не прие пациент със задух, той почина пред дома си


Дата: 2020-10-26 16:25


 76-годишен мъж от Плевен почина, след като беше върнат в дома си, тъй като нямало място в университетската болница в града. Тодор Георгиев е бил закаран със задух и симптоми на COVID-19.

Това се случва на 19 октомври. Седмица по-рано Тодор за първи път получава симптоми. След няколко дни личният лекар му предписва антибиотик. Два дни по-късно получава задух, губи вкус и обоняние.

„Обадихме се на личната лекарка, а тя се обади на линейка. Взеха го, приеха го в Спешна помощ в Плевен. Три часа чаках пред Спешна помощ. След това ми казаха, че ще го изпишат”, разказа дъщеря му Ралица Окова.

В болницата са ѝ обяснили, че му е направен PCR-тест и той трябва да изчака резултата вкъщи. Ако е положителен, щели да го приемат на следващия ден. Обяснили ѝ още, че в COVID отделението изобщо нямало места.

Мъжът бил качен на линейката и върнат у дома. Пред вратата обаче паднал и починал.

„Лекарката му правеше сърдечен масаж, но той си беше отишъл”, споделя Ралица Окова.

Говорителят на УМБАЛ "Георги Странски" в Плевен Момчил Цветков обясни, че пациентите със съмнения за COVID-19, но без тест, се настаняват в триаж, в който се изчаква положителната проба. Човек, за когото няма данни, че е с COVID, не може да бъде настанен, защото болницата щяла да се напълни за 1 ден.

„Починал е от остър коронарен инцидент, който няма общо с лечението на симптоми за COVID. Той е получил инфаркт”, заяви Момчил Цветков.

Според дъщерята на починалия пациент обаче той е бил диагностициран с двустранна пневмония, която се развива при болни от COVID-19. 

"Човек, който няма PCR тест, не може да бъде настанен, тъй като ще напълним болниците, за един ден ще ги напълним. Хоспитализира се, ако е в много спешно състояние", твърдят от лечебното заведение.

Директорът на УМБАЛСМ "Пирогов" проф. Асен Балтов по-късно коментира, че човек, който е с дихателна недостатъчност, какъвто е бил пациентът, задължително трябва да бъде приет в болница. "Независимо че е пълно, трябва да се намери място", каза още проф.Балтов.

Припомняме, че само преди дни в Пловдив 49-годишна жена почина, след като ѝ беше отказан прием в пет болници в града заради липса на свободни легла.

Автор: "БАЗП"  Източник: https://clubz.bg/

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 4413

Партньори