Начало

Новини

Лекар на годината


Дата: 2020-10-20 11:51


 Церемонията „Лекар на годината 2020“ беше открита от д-р Маджаров - Председател на БЛС, който заяви, че  в тази напрегната година, всички имат нуждата поне за малко да се отдалечат от огромното натоварване, на което са подложени от ежедневната битка с коварната болест.

„Имаме нужда да се порадваме на заслуженото признание, защото няма по-благородна мисия от тази, определена още преди столетия от холандския лекар Ван Тулп - "Светейки за другите, изгарям“. Той напомни, че трябва всички да спазват епидемичните мерки и да спазват правилата за дезинфекция, дистанция и лична хигиена.

Д-р Маджаров благодари на цялата лекарска гилдия, затова, че „продължавате да "светите", че продължавате да работите упорито“  и припомни, че лекарите заслужават  уважението на обществото и пожела на всички наградени още дълги години да се чувстват удовлетворени.

Ежегодните награди се връчват от Българския лекарски съюз. Категориите тази година са “Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност“; „Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники“; „Ти си нашето бъдеще“ – награда за младите медицински надежди на България; „Принос за развитие и утвърждаване авторитета на съсловната организация“ и „Лекар на годината 2020“. За първи път има и нова категория - "Борба с пандемията - COVID-19".

Доц. д-р Александър Оскар е  "Лекар на годината 2020". Носителят на тазгодишната награда е очен лекар, началник Клиника по очни болести на УМБАЛ „Александровска“, Ръководител на Катедра по Офталмология към МУ – София. Той е сред малкото специалисти в България, занимаващи се с ретинопатия при недоносени деца и приложението на лазер-терапия за лечение на усложненията.


Наградените:

В новата категория "Борба с пандемията - Ковид 19" наградените са:

1.    Генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н.

2.    Доц. д-р Ангел Кунчев, д.м.

3.    Проф. д-р Тодор Кантарджиев, д.м.н.

4.    Д-р Александър Симидчиев

5.    Д-р Дончо Дончев

6.    Д-р Сибила Маринова

7.    Доц. д-р Диана Радкова, д.м.

8.    Проф. д-р Радка Аргирова, д.м.н.

9.    Полк. доц. д-р Георги Попов, д.м.

10.  Доц. д-р Стефан Узунов

11.  Д-р Мария Пишмишева

12. Военномедицинска академия

13. УМБАЛ "Александровска"

14. УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов"

15. МБАЛ - Хасково


В категорията "Борба с пандемията - Ковид 19" бяха изпратени номинации от цялата страна. Журито определи наградените като се придържаше към предварителния регламент да се гласува от вече подадените номинации.


В началото на церемонията всички присъстващи сведоха глави в едноминутно мълчание в памет на лекарите, които не успяха да се преборят с коварната болест, но изпълняваха докрай своя професионален и морален дълг.  Те получиха посмъртни отличия.

В категорията „Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники“ отличия получиха:

·       Проф. д-р Иво Петров, д.м.н.

·       Д-р Иван Вълканов

·       Доц. д-р Валерия Хаджийска, д.м.

 

Д-р Стоян Борисов, гл. секретар на БЛС връчи наградите за “Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност“. Отличените са:

·       Проф. д-р Огнян Хаджийски, д.м.н.

·       Доц. д-р Любомир Киров, д.м.

·       Проф. д-р Чавдар Стефанов, д.м.н.

·       Проф. д-р Атанас Щерев, д.м.н.


В категорията „Принос за развитие и утвърждаване авторитета на съсловната организация“ наградите отидоха за:

·       Д-р Петко Загорчев

·       Проф. д-р Борис Богов, д.м.н.


В категорията „Ти си нашето бъдеще“ отличията връчи зам.-председателят на БЛС проф. Николай Габровски.  За  млади медицински надежди на България награди получиха:

Д-р Димитър Цачев и д-р Станислав Коцев.

Автор: "БАЗП"  Източник: zdrave.net

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 3773

Партньори