Начало

Новини

СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА СЪС ЗАТЛЪСТЯВАНЕТО


Дата: 2020-10-11 20:30


 Около 1 млн. души страдат от затлъстяване в България. Това показват данни на Българското сдружение за проучване на затлъстяването. 11 октомври е Световният ден за борба с това състояние.

Нашата страна е сред държавите с висока честота на наднормено тегло сред децата заедно с Гърция, Чехия и Великобритания. Средно 30% от момичетата и момчетата в училищна възраст са засегнати от него, други 13 на сто са със затлъстяване. Според проучвания на Световната здравна организация в Европа, България е на

пето място по детско затлъстяване

от 32 държави. Според данни на национално проучване за храненето, децата в България консумират повече захарни изделия и напитки от останалите в Европа. Прекомерна употреба има и на мазнини и готварска сол.

Засегнати са и малките деца. 11,7% от тези между 3 и 6 години са със свръхтегло, а 5,6 на сто със затлъстяване. Нивото на

физическата активност намалява

до 11-15-годишна възраст в повечето държави. Всяко седмо дете в Европейския съюз е с наднормено тегло или затлъстяване, като се очаква увеличение на броя им. Само едно на всеки 5 деца се занимава с физическа активност редовно.

 Световният ден за борба със затлъстяването се отбелязва от 2015 година. Основната му цел е да стимулира хората да

поддържат здравословно тегло,

както и да се сложи край на кризата със затлъстяването в световен мащаб.

Наднорменото тегло и затлъстяването са основни рискови фактори за редица хронични заболявания, включително диабет, сърдечно-съдови заболявания и рак.

Автор: "БАЗП"  Източник: clinica.bg

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 3914

Партньори