Начало

Новини

Първа денонощна детска поликлиника в София


Дата: 2020-10-05 15:16


 Първата общинска денонощна детска поликлиника ще отвори врати в София следващата година. В нея ще работят педиатри, алерголози, детски пулмолози и специалисти по уши, нос гърло.

Инициативата за новото лечебно заведение, което ще осигурява нужната медицинска грижа  е на Столичната община.

Детската поликлиника ще се помещава в сградата на бившия Национален център по наркомании на ул. „Пиротска“ 117. За преустройството й вече е обявена обществена поръчка за избор на изпълнител на стойност 1 милион лева. Очаква се процедурата да приключи до края на годината, ако няма обжалване, а самото преустройство да стартира през 2021 г.

Създаването на комплексна общинска структура за извънболнична педиатрична помощ с опция за дневен стационар е с цел задоволяване нуждата на столицата от спешна и квалифицирана консултативна, диагностична и лечебна дейност.

Акцент в работата на детската поликлиника ще е респираторната патология. Дихателните заболявания в педиатричната практика са над 80% от общата заболеваемост и 90% от спешната амбулаторна дейност.

Идеята е детската поликлиника да предлага квалифициран преглед от педиатър или друг специалист - уши, нос и гърло, детски пулмолог, алерголог и други. Тя ще разполага с клинична лаборатория за рутинни и образни специализирани изследвания.

Ще има и дневен стационар за децата с диагнози, позволяващи амбулаторно лечение за кратък период - например 24 часа, временен престой за някои манипулации, вливания и инхалации.

В новото лечебно заведение ще се прави триаж още на регистратурата за определяне на реда и приоритета на спешната диагностика и лечение вида на екипа за оказване на спешна помощ, реда и приоритета на спешния транспорт или преглед на всеки малък пациент. При нужда от болнично лечение, пациентите веднага ще бъдат насочвани към съответната специализирана болница. Предвидена е и възможност в медицинския център да има рентгенова лаборатория и аптека с денонощно или удължено работно време.

На първия етаж ще са регистратурата, чакалнята с детски кът с играчки, 4 амбулаторни мултифункционални кабинета, като в един от тях ще има и ехограф и манипулационна зала.

На втория етаж ще е дневният стационар с няколко болнични легла, сестрински пост, поне три кабинета за общопрактикуващи лекари и клинична лаборатория, а на третия етаж ще се намира административната част.

Автор: "БАЗП"  Източник: "24 часа"

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 3686

Партньори