Начало

Новини

Над 90% от оздравелите от COVID-19 се оплакват от странични ефекти


Дата: 2020-10-02 17:11


 Девет от десет пациенти с коронавирус съобщават, че изпитват странични ефекти като умора, психологически последици и загуба на миризма и вкус, след като са се възстановили от болестта, сочат данни от предварително проучване в Южна Корея, предаде Агенция Ройтерс.

В онлайн проучване на 965 възстановени пациенти след прекаран COVID-19 879 души или 91,1% са отговорили, че страдат от поне един страничен ефект от болестта, заяви на брифинг Куон Джун-ук от Корейската агенция за контрол и превенция на заболяванията (KDCA).

Умората е най-честият страничен ефект – среща се при 26,2% от анкетираните. Следва затруднение в концентрацията, което се среща при е 24,6%, съобщи той. Други често срещани последици от болестта са психологически дискомфорт, психични смущения, загуба на обоняние (аносмия), и загуба на вкус (дисгеузия).

Един от водещите специалисти по вътрешни болести в страната – проф. Ким Шин У от Медицинския факултет на Националния университет Киюнгпук в Дайгу, е изследвал 5762 възстановени пациенти, като 16,7% от тях са участвали и в предварителното проучване, информира Куон Джун-ук. Изследването е направено онлайн, а водещият изследовател скоро ще публикува подробен анализ на резултатите, стана ясно на брифинга.

Южна Корея също така провежда отделно проучване с около 16 медицински организации за потенциални усложнения на болестта. Участниците се изследват чрез компютърна томография една година след възстановяването.

Автор: "БАЗП"  Източник: zdrave.net

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 3686

Партньори