Начало

БАЗП взе участие в Европейската седмица на мобилността


Дата: 2020-09-23 18:23Европейска седмица на мобилността (16.09-22.09)

Какво е чистата мобилност за всички и идеята за „поничката“?

Концепцията за т.нар. „икономика на поничката“ е на икономиста от Оксфордския университет Кейт Рауърт, който представя една визуална рамка за устойчиво развитие – оформена като поничка или пояс.


Външният кръг е екологичният ни таван, като ползватели на земните ресурси, а от вътрешна – е социалната основа, от която се нуждаем за по-добър живот.

Всички трябва да останем в средната зона на комфорт, без да паднем през дупката.

В ЕС в много градове се организираха мероприятия, както от общини, така и от НПО-та, свързани с ходене пеш, колоездене, кросове, какъвто и БАЗП организира в гр. София.

Анкетирахме хората, за да установим желанията им за ползване на обществените пространства и начина по който се придвижват.

Използвахме социалните мрежи, за да насърчим и приобщим гражданите към мобилност, без вредни емисии използвайки #MobilityWeek.


Ще организираме селфи конкурс в социалните мрежи, за да се види, кой публикува свои снимки, придвижвайки се екологосъобразно.

Кои бяха 10-те урока, които гражданите на ЕС научиха по време на социалната изолация за по-добра градска мобилност:

1. Градовете следва да се управляват в услуга на хората, а не на автомобилите.

2. Оценихме всички работещи в общественият транспорт, който макар и с ограничен капацитет, помага да се придвижваме.

3. Невидимото стана видимо: замърсяването на въздуха и шумът, които са в резултат на дневният трафик паднаха до безпрецедентни нива. Какво може да се направи за това да продължи?

4. Светът ни се движи прекалено бързо, но всъщност няма нужда от това.

5. Сега респираторното здраве и активният начин на живот са по-важни от всякога.

Кои са рисковите фактори за COVID-19? Високо кръвно, сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2, наднормено тегло, пушене. Кои са дефицитите, които трябва да се следят в профилактика против заразяване? Витамин D3, Витамин А, Витамин Е, Витамин B6, Витамин B12, селен, цинк. Най-добрите упражнения против рисковите фактори си остават ходенето пеш, колоезденето и тичането.

6. Да работят от вкъщи се превърна в нормално и възможно за много хора, което намали задръстванията и замърсяването.

7. Необходими са по-устойчиви начини за придвижване, за да заведем децата си на училище, не непременно с автомобил от своите родители.

8. Дигиталните инструменти (мобилни приложения) са ключове за ефективното използване на транспортните системи – предоставената информация за трафик в реално време ни помага, например за придвижване пеш, вместо смяната на няколко транспортни средства.

9. Онлайн пазаруването беше едно от решенията по време на социалната изолация, товарните велосипеди в ЕС имат потенциал да ни доближат до логистика без вредни емисии (у нас само Food Panda и Takeaway).

10. На десето място, но не по значение е дали градът е достъпен за човек в инвалидна количка, да няма транспортни системи „без бариери“, защото ако е достъпен за тези хора, градът е достъпен за всички.

СЗО препоръчва на всички хора от детската градина до напреднала възраст добро здраве да има всеки ден минимум 30 минути двигателна активност. За младите хора – 5 км бягане поне през ден и за всички всеки ден – 5 км ходене пеш. Тази активност допринася за намаляване на рисковите фактори, особено за нарушения метаболизъм и затлъстяването.

Ние избрахме 5 км крос, тъй като искаме хората да премерят своите сили и издържливост в реално време, тъй като изминаването на 5 000-10 000 крачки на ден е трудно измеримо и съпоставимо и липсва състезателния дух и стимул повече хора да участват ежедневно от тичане в естествена паркова среда или гориста местност. За съжаление повечето паркове в гр. София са асфалтирани, което не е препоръчително за тичане, особено с наднормено тегло. Именно за да удовлетворим тези желания организирахме този крос от 5 км в Западен парк и мислим това да се превърне в традиция всеки месец!

Автор: БАЗП  Източник: БАЗП

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 3686

Партньори