Начало

Новини

Осъдиха лекар за смърт на родилка


Дата: 2020-09-16 15:52


 На една година затвор условно бе осъден д-р Владимир Еремиев от Видин за причинена смърт на родилка. Това съобщиха от Окръжен съд - Монтана, който е произнесъл присъдата.

Присъдата е втора за медика, след като през декември миналата година получава също една година условно, но този път за смърт на новородено. Дали поради тази причина медикът ще лежи ефективно в затвора монтанският съд не съобщава. Този път лекарят се е признал за виновен за нарушени медицински стандарти при планова операция и причинена смърт на родилката Д.П.И.

На 15 октомври 2017 г. в МБАЛ „Св. Петка“ - Видин, подсъдимият д-р Еремиев, който тогава е бил 62-годишен, като ръководител на операционен екип нарушил медицински стандарт „Акушерство и гинекология“ при извършване на трето поред цезарово сечение на родилката Д. П. И. при неяснота на оперативния риск и настъпили усложнения и не предприел навреме решение за повторна операция, от което последвали кръвозагуба и хеморагичен шок. Лекарят нарушил и Правилника за устройството, дейността и вътрешния ред на отделението по АГ при МБАЛ „Св. Петка“ -Видин, от раздела „Организация на диагностичната и лечебна дейност и на грижата за пациентите“ и не осигурил постоянно следоперативно наблюдение на болната, а реанимацията не била адекватна и своевременна.

Заради нарушените медицински стандарти, довели до смъртта на жената, като след деянието направил всичко, зависещо от него за спасяването на родилката, съдът осъди д-р Еремиев на една година „лишаване от свобода“, като отложи изтърпяването на наказанието за срок от три години от влизането на присъдата в сила. Той ще трябва да заплати и 2272,86 лева разноски по водене на делото по сметка на ОД на МВР - Видин. Делото бе гледано в условията на съкратено съдебно следствие като пред съда д-р Еремиев призна изцяло фактите и обстоятелствата, изложени в обвинителния акт, и отказа да се събират други доказателства в съдебната фаза.

Това не е единствената присъда на д-р Еремиев. На 27 януари 2017 г. в болницата постъпила бременна 39-годишна жена с инициали А.М.Ц. с оплаквания от болки в корема, чийто термин за раждане бил след два дни. Тя била прегледана чрез видеозон от гинеколога, който преценил, че бременната трябва да бъде отведена в родилна зала. При това д-р Еремиев не направил диагностично-терапевтичен план и не определил последващо поведение относно предстоящото раждане. Така гинекологът допуснал немарливо изпълнение на медицинската професия, в резултат на което причинил смъртта на плода на родилката. Съпругът на родилката е депозирал жалба в прокуратурата във връзка със смъртта на детето им и след проведено разследване е бил изготвен обвинителен акт срещу Владимир Еремиев. През миналата година съдът му постановява присъда също от една година условно с тригодишен изпитателен срок.

Автор: "БАЗП"  Източник: telegraph.bg

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 3914

Партньори