Начало

Новини

400 ХИЛ. ПРОФИЛАКТИЧНИ ПРЕГЛЕДИ ПО-МАЛКО


Дата: 2020-09-15 15:49


 С над 400 хил. по-малко са профилактичните прегледи за първите шест месеца на годината в сравнение със същия период на миналата, показват данните на НЗОК. Основната причина за драстичното намаление е пандемията.

Едва 814 хил. пациенти са отишли на профилактичен преглед през първите шест месеца на годината срещу 1.23 млн. за същия период на миналата година. Въпреки че българите не се възползват масово от възможността за профилактика, всяка година около 30% от пациентите минават през джипито си, за да проверят здравословното си състояние. През 2019 г. броят им е бил 2.41 млн.

Заради страха от заразата обаче, тази година той ще намалее. Близо 3000 души са имали и направление за специалист за профилактика, но не са се възползвали от него, показват още данните на касата. Въпреки че профилактичните прегледи са задължителни, санкции за неправенeто им няма. Според закона за здравното осигуряване хората, които не са ги провели, трябва да губят право на безплатно лечение за месец. Тъй като няма наредба за приложението на този текст, той реално не се прилага.

Прегледите не са единствената засегната област в сферата на профилактиката от КОВИД-19.

Заради страха от пандемията тази година драстичен спад имаше и в имунизациите – с около 30% без тези за туберкулоза. Засега не е ясно дали родителите са успели да наваксат с ваксинациите до началото на учебната година.

Автор: "БАЗП"  Източник: clinica.bg

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 3914

Партньори