Начало

80 мин с болен в стая от 20 м2 и си заразен


Дата: 2020-07-29 17:01


 В офис от около 20 кв. м с височина на помещението 3 метра и при наличие на вентилация, която подменя въздуха два пъти на час, е безопасно да се престоява не повече от 80 минути, ако в него работят двама души, единият от които заразен.

След 80-ата минута радикално се увеличава рискът човек да поеме онова критично ниво на заразени аерозоли, което би го разболяло. Това са доказали експериментално германски учени от Техническия университет в Берлин, пише “Франкфуртер алгемайне цайтунг”.

Изследователите използвали като мярка за нивото на опасните аерозоли концентрацията на въглеродния двуокис, издишван от хората в едно помещение. Те установили, че достигането на критичната концентрация от заразени аерозоли зависи от големината на помещението, броя на хората, които се намират в него, както и от достъпа на чист въздух.

След направените експерименти учените установили, че в помещение от 100 кв. м десет души биха могли да пребивават безопасно в продължение на 3 часа, без да рискуват да се заразят. Неслучайно водещият вирусолог в Германия Кристиан Дростен няколко пъти подчерта колко съществено е да бъдат проветрявани често затворените помещения. Това според него е дори по-важно от бърсането на повърхности с дезинфектант.

Резултатите показват също колко голяма е опасността, ако от началото на новата учебна година децата седят по 25 до 30 в клас. Според ръководителя на изследването инж. Мартин Кригел “само след две минути подобна класна стая ще е пълна със заразни аерозоли”.

В кланицата на фирма “Тьонис” в Северен Рейн - Вестфалия, където имаше огнище на инфекцията, един-единствен работник е разпространил заразата сред десетки, някои от които са били на 8 метра от него.

Изводът е, че ниските температури в месопреработвателните цехове също влияят негативно на разпространението на COVID-19.

Автор: БАЗП  Източник: в. "24 часа"

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 4214

Партньори