Начало

Кога е безопасно да бъдете около човек, който се е възстановил от COVID-19?


Дата: 2020-07-17 18:01


 Тъй като коронавирусът продължава да се разпространява, расте вероятността да познавате поне един човек, който е бил заразен или боледувал.

И ако ви е колега или човек от приятелския кръг, си задавате въпроса кога е безопасно да си възобновите по-близките си контакти с него.

Първо, бързо опресняване: COVID-19 преминава от човек на човек главно чрез капчици секрет от устата и дори от интензивно издишан въздух. Така че, когато някой кашля, киха, пее, вика или говори разпалено близо до други, те са изложени на риск да прехванат вируса.

Оттам, ако човек се зарази с коронавируса, може да очаква да развие симптоми в рамките на 5-11 дни. В зависимост от тежестта на заболяването може да отнеме най-малко две седмици, за да се възстанови напълно (за безсимптомните и леките инфекции), и повече от шест седмици за при по-сериозни случаи, които може да изискват болнично лечение.

Според центровете за контрол на заболяванията в САЩ зависи от много симптоми дали човекът е безопасен за околните и най-вече от отсъствието на симптоми. За медицински стандарт кога след боледуване човек може да общува без риск за околните се смятат два отрицателни PCR теста през 24 часа. Но понякога този човек не разпространява вируса, но проявява симптоми, които смущават околните.

Въпреки, че всяка ситуация е различна, са откроени три ориентировъчни критерия. Специализираното издание за здраве "Хелт" ги цитира:

- Оздравелият от 3 дни е с нормална температура.

- Респираторните му симптоми (кашлица и задух) са отминали или затихват.

- Изминали са поне 10 дни от началото на оплакванията.

Важно е да запомните обаче, че хората които се възстановяват от COVID-19, все още могат да имат опашка от симптоми като по-затруднено дишане, умора, кашлица или главоболие, без това да ги прави опасни за околните.

Цитиран е проф. Уилиям Шафнер, специалист по инфекциозни болести, който твърди, че оздравелите хора не са заразни въпреки някои остатъчни прояви на инфекцията, които изискват повече време, докато напълно изчезнат. "За някои хора възстановяването просто отнема повече време, за да се почувстват отново в добра физическа форма."

Автор: БАЗП  Източник: Докторе, кажи!, в. 24 часа

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 3694

Партньори