Начало

Болниците тихо и постепенно вървят надолу


Дата: 2020-07-07 14:54


 По думите му се обмисля мярката за плащане на 85% от бюджета на здравните заведения да бъде удължена до септември. "Няма рискове от дефицит в Здравната каса. Дори и същите здравни вноски да бъдат внесени. Всички заведения получават до 85%. Това означава, че от предвидените средства се изплащат не повече от 90%. Има болници и кабинети правят по-големи разходи. Но повечето болници и практики не са така, затова се предлага тази мярка да бъде удължена до септември.", коментира още той.

Самото твърдение, че плащаме за дейност на болниците не е много коректна, защото тази дейност не се извършва на поляна. Дейността  е съпроводена от техника, условия, всичко и това са разходи, обясни Маджаров.

"Не трябва тази година в тези дни и месеци да мислим в сферата на здравеопазването само за пари. За тях ще мислим малко по-късно. Трябва да изнесем всичките си тревоги в опазването на колегите и пациентите", призова той.

Всъщност Спешната помощ е най-рисковото място за такъв тип епидемия, коментира медикът последния случай на загинал лекар в столичното звено. 

"Решението е, е всеки ръководител на такава Спешна помощ трябва ежечасно и ежедневно да се грижи за удобни и качествени предпазни средства, не формално – 3 маски, 5 маски. Да следи за спазването на мерките и използването на средствата." По думите му след проверката на министерство на здравеопазването на случая не трябва да се стига до оставка: "Не съм привърженик на оставките. Това не означава смяна на системата. Да кажеш искам оставка и да не предложиш нищо не е решение на ситуацията", коментира председателят на БЛС.

Здравната каса все още не заплаща PCR тестовете за коронавирус, а в страната се правят с хиляди. "В момента задаваме тези въпроси на НЗОК и ние от Лекарския съюз се питаме: Ако не ги е заплатила здравната каса, кой ги е платил? Или лечебните заведения и лабораториите са се бръкнали за тяхна сметка, или пациентите. Да контролираш епидемия като оставяш лечебните заведения за своя сметка да тестват пациенти, или самите пациенти да си плащат, поради това, че са притеснени за здравето си, да се тестват, не е коректно", отсече той.

Маджаров сметна, че дневно у нас се правят 2500-3000 теста, а за май здравната каса е платила едва 330 теста - за целия месец, за цялата страна.

"Това е при положение, че НЗОК е разчела средства за 2400 теста на ден. Кой ги поема? Тази тема, продължена с другата: Как си купуват болниците скъпи предпазни средства, как си купуват дезинфектанти, поставя много въпроси, затова самото твърдение: Видите ли ние плащаме за дейност на болниците, не е много коректно, защото тази дейност не се извършва на поляна - нито прегледът, нито операцията. В момента тихо и полека болниците вървят надолу във финансовото си състояние, на фона на това, че виждаме, че няма рискове от дефицит в НЗОК, а и събираемостта от здравни вноски върви добре", посочи експертът.

"Дойде времето, в което ние сами трябва да се пазим, да решаваме как да пазим здравето си, защото има вече достатъчно информация. Всеки, който има поне малко усещане за грижа към себе си и своето семейство - възрастни роднини, трябва да спазват дребни правила", настоя шефът на Лекарския съюз.

По думите му в разгара на летния сезон здравната система по родното ни Черноморие е поставена под напрежение, независимо дали има COVID-19, или не. "Във всички случаи когато имаме прилив на туристи, та е поставена под натиск", отчете Иван Маджаров.

 

Автор: "БАЗП"  Източник: actualno.com, standartnews.com

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 3914

Партньори