Начало

Новини

Първо лекарство срещу COVID-19


Дата: 2020-06-26 16:44


 Европейската агенция по лекарствата обяви, че препоръчва разрешаването на употребата на антивирусния препарат Remdesivir (Ремдесивир) за лечение на новия коронавирус (COVID-19), съобщава "Франс прес".

"Ремдесивир е първото лекарство срещу COVID-19, което се препоръчва за разрешаване в Европейския съюз", посочиха от агенцията, като добавиха, че препоръката все пак се нуждае от одобрение от страна на Европейската комисия.

Най-малко две големи американски проучвания показаха, че ремдесивирът може да ограничи продължителността на болничния престой на пациенти с COVID-19.

Изследвания, публикувани във водещото списание New England Journal of Medicine през м.май, показаха, че инжекции с ремдесивир, чието оригинално предназначение е за лечение срещу ебола, ускоряват възстановяването на пациента в сравнение с плацебо.

Комисията за хуманни лекарства към Европейската агенция по лекарствата отбеляза, че препоръчва да се предостави условно разрешение за употреба на Remdesivir за лечение на COVID-19 при възрастни и деца от 12-годишна възраст нагоре с пневмония, които се нуждаят от допълнителен кислород.

За да имат право лекарите в ЕС да го предписват, се изисква одобрение от Еврокомисията, която обикновено се съобразява с препоръките на Агенцията по лекарствата. Комисията ще ускори процеса на вземане на решение и ще реши следващата седмица относно разрешението за пускане на лекарството на пазарите на ЕС, съобщава сайтът на институцията.

Проучване е показало, че пациентите, лекувани с „Ремдесивир“, се възстановяват след около 11 дни, в сравнение с 15 дни при пациенти, получаващи плацебо. За пациенти с тежко заболяване, които са приблизително 90% от изследваните, времето за възстановяване е 12 дни в групата на „Ремдесивир“ и 18 дни в групата на плацебо.

Медикаментът, разработен от американската компания “Джилийд сайънсис”, взаимодейства с ензим, който помага на РНК вирусите да се размножават и действа успешно срещу коронавирусите при лабораторни изследвания.

Автор: "БАЗП"  Източник: news.bg tvevropa.com

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 3624

Партньори