Начало

Колективна оставка на медици във Велинград заради хаоса с мерките срещу COVID-19


Дата: 2020-06-25 17:47


 Лекарите, медицинските сестри, акушерките и лаборантите от многопрофилната болница във Велинград обявиха в открито писмо, че подават колективна оставка. Сред мотивите на персонала на лечебното заведение е тяхното несъгласие с постоянно променящите се заповеди на Министерството на здравеопазването, РЗИ и НЗОК относно лечението на болни с COVID-19, съобщи БНТ. Лекарите и сестрите трябва да лекуват пациенти с коронавирус паралелно с обгрижване на спешни случаи. Той даде за пример пациентка от спешното отделение, която в последствие се е оказала положителна за COVID-19 и така всички медици са контактни. В момента има 7 положителни случая, които се лекуват. Проблемът е, че болницата няма инфекциозно отделение и се смесват потоците на пациенти.

До напрежението се стигна, след като те поеха потока от болни от Доспат и Сърница, където бяха едно от последните огнища на заразени с коронавирус.

Има опасност близо 60 000 души от района на Велинград да останат без медицинска помощ. Лекарите, медицинските сестри, акушерките и лаборантите подадоха колективна оставка. Според тях има хаос с лечението на пациенти с коронавирус.

Мотивът за колективната оставка е това, че искаме да бъдем чути от институциите и да им обясним какво изживяваме всеки ден. Това е единствената болница в района, която осъществява 24-часова спешна и неотложна медицинска помощ. Едновременно с това лекуваме пациенти с COVID-19, имаме разкрити 5 легла и 5 – в инкубация. Но нямаме нито кадрови потенциал, нито условия за спазване на санитарно-хигиенните мерки, заяви в предаването „Здравей, България” по Нова тв един от лекарите д-р Ванков.

Специалистите са разтревожени от неясните заповеди на МЗ. Едно от последните разпореждания на здравния министър гласи, че в отделението за сърдечно болни трябва да се приемат и пациенти с коронавирус. Медиците твърдят също, че са получили препоръка от МЗ тестовете за болничния персонал да бъдат ограничени.

Средната възраст на персонала на болницата във Велинград е 55 години. Медиците настояват да бъдат чути и да се дадат алгоритми, съобразени с конкретните условия, по които да се работи.

Автор: БАЗП  Източник: duma.bg

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 3623

Партньори