Начало

Новини

Здравната система е опасна за националната сигурност


Дата: 2020-06-22 18:36


 Здравната система в България се превръща в една от основните заплахи за националната сигурност. Това става ясно от доклада за дейността на ДАНС през 2019 г.

За първи път контраразузнавателната служба обръща толкова внимание в докладите си на здравния сектор. Описанието на заплахите за страната заради здравеопазването заемат 2 страници от публичната част на документа, или 5% от общото му съдържание. Почти толкова е отделено и на заплахата от международен тероризъм.

Здравеопазването в България се намира в задълбочаваща се финансова и кадрова криза, твърди годишният доклад на ДАНС. Предложенията за решаване на проблемите пък предизвикват допълнителни конфликти в сектора и допринасят за общественото недоверие към предлаганите в България здравни услуги.

Именно заради състоянието на сектора се увеличават българите, които предприемат медицински туризъм, търсейки по-добро лечение. Това пък развивало и схеми за трафик на органи за трансплантации в чужбина, твърдят от ДАНС в доклада си до правителството. Възможностите за превенция и лечение на детските и общественозначимите заболявания в България са ограничени, болниците свиват услугите, които предлагат, а диагностиката на болестите е закъсняла и некачествена.

Допълнително лечебните заведения влизат в разнородни схеми за източване на НЗОК, неправомерно се дават инвалидните свидетелства и се усвояват пари за лекарства, медицински изделия и помощни средства, твърди още докладът.

В България има дефицит на лекарства заради паралелен износ към други държави, т.е. внесени за продажба в страната медикаменти след това се реекспортират. Освен това част от фармацевтичните компании изтеглят продуктите си от българския пазар. Тази ситуация всъщност развива контрабандата на лекарства, става ясно от доклада на ДАНС. Все повече ставали случаите медикаменти да се внасят в страната или през онлайн платформи, или чрез “куфарни търговци”. Тези лекарства не се контролират за качество и употреба. А в отделни случаи са засичани и медикаменти, които са забранени за употреба в държавите от ЕС и са потенциално опасни за здравето на хората, които ги ползват.

Като особено тревожна тенденция ДАНС откроява увеличаването на българите, които не се ваксинират. Според данните на контраразузнавателната агенция това била устойчива тенденция, която е силно рискова с оглед на пристигащите в България мигранти от Азия и Африка – региони, откъдето могат да бъдат пренесени опасни болести.

“Възникващите в различни региони на света огнища на нови и силно заразни вирусни заболявания ще продължават да създават рискове за живота и здравето на населението, особено в контекста на големите възможности за разпространение посредством придвижване на хора. Разходите за организация на лечението на заразените, превенцията и карантинните процедури вероятно ще наложат натиск върху бюджетите, в т.ч. необходимост от допълнително преразпределение на ресурси към сектор “Здравеопазване”, пише още в доклада на ДАНС.

Автор: "БАЗП"  Източник: "24 часа"

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 4413

Партньори