Начало

Ананиев: Задължителни маски – само в градския транспорт, културните прояви – вече с 50% публика


Дата: 2020-06-11 15:28


Няма мащабни нови противоепидемични мерки, които да влизат в сила с удължаването на извънредната епидемична обстановка. Това подчерта на брифинг здравният министър Кирил Ананиев, след като правителството удължи допълнителните му правомощия с 15 дни.  

„Не трябва да се създава впечатлението, че удължаването на извънредната ситуация е свързано с връщане на някакви използвани до този момент мерки или утежняване на нормалния живот на българина“, заяви министърът.

Той посочи, че вече говорим за „носене“, а не за „задължително носене“ на маски:

„Решихме, че на закритите обществени места можем да препоръчаме и то горещо да препоръчаме на българските граждани да носят маски, като се спазва съответната дистанция или поне през един стол да бъдат хората, седнали в съответното обществено място“. 


Задължителни ще са предпазните средства в обществения транспорт – заради липсата на длъжностни лица, които да обезпечават социалната дистанция. В същото време ще се увеличи максимално разрешената посещаемост на мероприятията на закрито до 50% от капацитета.


Извънредната обстановка се удължава до края на юни.

По думите на Ананиев в магазините има създадена организация и там няма да е задължително да се носи маска. Според министъра скоро ще отпаднат и часовете за пазаруване само на лица над 60-годишна възраст: „Хората се научиха да спазват, независимо от възрастта, санитарно-хигиенните мерки“.

Остава ограничението за влизане у нас на граждани на страни извън ЕС с изключение на Сърбия, Черна гора и Босна, за останалите се очаква общоевропейско решение след 15 юни.

Ананиев посочи, че към момента няма промяна в решението на 15 юни да се отвори границата за чуждестранни туристи. Според него броят на заразените расте заради отделни огнища: „Вие виждате, че нашите морски градове и курорти са с най-ниски равнища на заболеваемост“. 

„Като генерална политика целта е да държим под контрол инфекцията, за да не се застрашава здравната системата без да пречим на нормалния социалноикономически живот“, подчерта главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.  


Автор: "БАЗП"  Източник: btvnovinite.bg

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 4413

Партньори