Начало

Родена в България икономистка ще съветва Макрон


Дата: 2020-06-04 16:34


 Младата френска икономистка с български корен Стефани Станчева, която е професор в Харвард, ще бъде сред съветниците на френския президент Еманюел Макрон. Тя е отличена с множество награди, а миналата година бе избрана за най-добър млад икономист от френското издание „Льо Монд“.

Родена е в Кричим и живяла в Габрово през най-ранното си детство. Семейството и напуска България, когато е 3-годишна.

„Много е важно да се вслушваме повече в хората" - този съвет е отправяла неведнъж Стефани Станчева, чиито изследвания на данъчната политика и неравенствата впечатляват световните икономически експерти и предизвикват дебати.

Младата икономистка ще бъде част от престижен екип от 26 световноизвестни имена, които ще съветват френския президент Макрон по основните глобални икономически предизвикателства - климат, неравенство и демографски проблеми, свързани със застаряването на населението.

Стефани Станчева твръди, че България има голям икономически потенциал, но трябва да изгради честна и ефективна администрация и да подобри образователната си система от първи клас до матурата.

Тя казва, че когато има възможност се връща в България, за да посети роднините си. Според нея пред страната ни има няколко големи проблема.

Единият е демографският - младите напускат, населението застарява и безнесът остава без квалифицирани кадри.

Другият е обедняването на възрастното население и трудният му достъп до здравеопазване. И не на последно място корупцията, която спъва инициативността на хората, които искат да развиват бизнес.

Стефани Станчева е посочена от френския нобелов лауреат Жан Тирол и Оливие Бланшар, бившия главен икономист на Международния валутен фонд, за водач на работната група по неравенствата - изключително сложна тема на фона на икономическия срив след епидемията на коронавирус, перспективите за нови данъци и горещия френски социален климат, изразен в движението на „жълтите жилетки“.

Изследванията на даровитата икономистка залагат на проучванията на обществените нагласи за данъчната политика и представата за данъчна справедливост.

Комисията трябва да представи в края на годината доклада с препоръките си, които очевидно са за дългосрочна перспектива, отвъд рамките на президентския мандат на Макрон.

Автор: БАЗП  Източник: dnevnik.bg

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 3507

Партньори