Начало

Млад гинеколог съживи жена без пулс и дишане в двора на болница


Дата: 2020-06-03 16:17


 Млад акушер-гинеколог спаси живота на паднала в двора на болницата жена, която не давала признаци на живот. Д-р Иван Китов от МБАЛ - Пазарджик вижда 61-годишната жена, паднала на стълбището към родилното отделение и веднага се притичва на помощ. Установява, че непознатата е без пулс и признаци на дихателна дейност. Обръща я по гръб и започва сърдечен масаж.

След малко на помощ идва шефът на кардиологичното отделение д-р Николай Андреев и двамата възстановяват пулса и дишането на жената, която е била в клинична смърт.

След пълното й възстановяване тя е освободена за домашно лечение в Семчиново, където живее. Отказала да бъде настанена в болницата за наблюдение. Но преди да си тръгне, спасената жена намерила д-р Иван Китов и му благодарила за бързата реакция, върнала я към живот.

Младият лекар от 6 години работи в родилното на МБАЛ. Той не е искал случаят да се разгласява.

"За мен това е ежедневие. Не смятам, че съм извършил геройство", обяснява той.

Това не е първият случай, в който младият акушер-гинеколог спасява човешки живот.

Навръх Бъдни вечер м.г. на дежурство спасил млада родилка и бебето й при рядко за световната практика усложнение при раждане. Тогава 18-годишната Цветелина получава при раждането усложнение от задържана плацента и обилен кръвоизлив. В празничната вечер д-р Китов и екипът му успяват да направят спешно кръвопреливане и в продължение на няколко часа се борят за родилката и бебето, като успяват да ги спасят.

В световен мащаб при подобни случаи изходът за родилките е летален, съобщиха тогава от екипа на пазарджишката болница.

 

Автор: БАЗП  Източник: 24chasa.bg

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 3507

Партньори