Начало

МАСКИ И КОРОНАВИРУС?!


Дата: 2020-05-23 18:55


 През 2018 - 2019 г., "БАЗП" алармира, че 15 000 души годишно умират в България (по данни на СЗО) от фини прахови частици (PM2.5) и е необходимо да се носят за предпазване маски от най-високо ниво на защита - FFP3, които единствено 99% и сега те защитават от коронавирус (COVID-19). Тогава не се обърна внимание на нашия апел.

През 2020 г. при 100 души починали, милиони българи носят маски - кой каквато има, защо?

 

 

Различните видове маски и респиратори - какви и кога има смисъл да ги ползваме?

 

            Маска и респиратор - каква е разликата?

 

            Маските са предпазни средства, които покриват не плътно носа и устата. Хирургичните маски предпазват човека отсреща, а не този, който я носи. Например хирургичната маска предпазва пациента от флуидите на оператора при кихане, кашляне и т.н.

            Добре е от самото начало да изясним, че въпреки че маските не са създадени с цел да предпазват носителя, а околните, то носенето им в никакъв случай не е лишено от смисъл за лична протекция.

 

            Респираторите са плътно прилягащи лицеви предпазни средства, които създават „лицево уплътнение“.

 

            Респираторите могат да бъдат и с една или повече клапи. Това е особено полезна характеристика за по-високия клас (N100, FFP3), където са необходими повече усилия при издишанеНаличието на клапа обаче редуцира филтрацията на въздушния поток навън и дава възможност носителят да заразява по въздушно-капков път околните. От друга страна, респираторите могат да бъдат еднократни или многократни със сменяеми филтри, които също са с различна степен на защита.

 

            Най-често дискутираният стандарт на респиратори е N95, който е американски. В Европа са приети два стандарта – FFP (filtering face piece) и P (P1, P2, P3).

 

            Филтрация срещу коронавируса

            Респираторите се квалифицират според процента им на филтрация на частиците с размер 0,3 микрона (300 nm) и повече.

 

            Що се отнася до коронавируса – той е с размери между 0,06 и 0,14 микрона. Златен стандарт в медицинската практика при работа с инфекциозни пациенти са респираторите N95/FFP2, FFP3 и др. с подобна филтрационна способност.

 

            При N95 респираторите този процент е поне 95%; при N99 и FFP3 е поне 99%;  

 

            Най-близки до американският стандарт N95 е европейският FFP2 и P2. KN95 е друг китайски стандарт, който е еквивалентен на американският N95.

 

            Кои маски най-сигурно предпазват от коронавируса?

 

            Респираторите №95 и аналогичните европейски рядко могат да се намерят, а и дори те следва да се сменят редовно. В момента има в наличност следващите по ефективност маски – медицинските хирургични, но трябва да е известно, че на тях можем да разчитаме не повече от 20 минути, след което налагат смяна.

 

            По-добрият материал за производството е комбинацията от памучна материя и коприна или шифон. Това е доказано при експеримент, проверяващ пропускливостта на тъканите на частици с диаметър от 10 нм до 6 мкм при струя на въздуха равна на скоростта на издишания въздух в спокойно състояние на човек.

 

            В Европа за полагащите грижи е необходимо да носят респиратор от поне клас FFP2 или FFP3 за максимална филтрация на частици и аерозоли, когато се грижат за пациент, който е заразен или се подозира, че е такъв.         

            FFP2 маските имат минимум 94% процент на филтрация и максимум 8% изтичане отвътре. Те се използват главно в строителството, селското стопанство и от здравните специалисти срещу грипни вируси. Понастоящем се използват за защита срещу коронавирус.

            FFP3 маските са най-филтриращата маска на FFP. С минимален процент на филтрация от 99% и максимум 2% изтичане отвътре, те предпазват от много фини частици като азбест.

            Хирургическите маски се тестват в посока на издишване (отвътре навън). Тестовете отчитат ефективността на бактериалната филтрация.

            В Европа те трябва да отговарят на европейския стандарт EN 14683, който има 3 нива на ефективност на бактериална филтрация (BFE1, BFE2, Type R). В Съединените щати те трябва да спазват стандартите ASTM, които имат три нива на защита (от нисък риск от излагане на течности до висок риск от излагане на течности).

            В Европа те трябва да отговарят на европейския стандарт EN 149: 2001, който има три класа респиратори за частици за еднократна употреба (FFP1, FFP2 и FFP3).

 

            Новата бариерна маска

 

            Недостигът на FFP2 и хирургическите маски е довел до увеличаване на моделите и уроците за изработка на защитни маски. Наскоро се появи нов тип защитна маска и е одобрена от сертифициращата организация AFNOR. "Бариерната маска" е предназначена за носене от здрави хора.

 

            Изискванията към бариерните маски са по-малко амбициозни от тези за FFP2 и хирургическите маски, които трябва да бъдат запазени за медицински специалисти и други хора, изложени на риск от излагане.

 

            Косата носи риск от предаване на коронавируса

 

            Чрез косата също можем да се заразим с коронавирус, която е пренебрегван и неспоменаван фактор за разпространението му, коментира проф. д-р Анатолий Алштейн по Пети канал на руската телевизия. По думите му вирусът може да се запази на косата до три денонощия, което налага специално внимание и грижи.


            Най-малко вероятните места за инфектиране с коронавируса остават домът и при спазване на всички препоръки от здравните власти магазините за хранителни стоки
. Той се разпространява в малките пръски, които отделяме при говор, кихане, кашляне и дишане. При изсъхването им, вирусът загивал.


            Вирусът се задържа жизнеспособен най-дълго на пластмасови и метални повърхности. Най-голямото защитно средство срещу ковид е собствената имунна система, ако тя е слаба вероятността коронавурисът да разболее расте. Това, което може да намали риска от заразяване са нещата, които знаем досега: да спазваме физическа дистания, редовно и внимателно да мием ръцете и лицето си и да се носят маски и ръкавици.


            Асансьорът и входът са местата в жилищния блок, където има по-голяма опасност от предаване на коронавируса. Далеч по-безопасно е да се използва стълбището.


            Големите помещения са по-безопасни за пребиваване, тъй като наситеността се разсейва. Ако разстоянието позволява, по-безопасен начин за придвижване е ходенето пеша, пред ползването на градския транспорт и особено метрото. Обаче това не значи, че и на улицата е напълно невъзможно човек да се зарази.

 

            Колко дълго можете да ползвате респиратор?

            Изключително важен въпрос – нормално и най-оптимално е еднократното използване на респиратор.

 

            Могат ли да се дезинфекцират маските и респираторите?

            В условията на дефицит на лични предпазни средства се появи и обмен на информация за дезинфекция на респиратори и маски и тяхната многократна употреба – чрез UV лъчение, загряване във фурна на 70 градуса за 30 минути и др. В никакъв случаи не бива да се дезинфекцират респираторите със спирт и хлорни препарати.

 

            8 минути – толкова дълго заразените капки остават във въздуха при разговор

 

            Говоренето с нормален тон причинява отделянето на малки капчици, които се задържат във въздуха за най-малко 8 минути, което може да обясни високите нива на инфектиране с коронавирус. Изследователите са използвали лазерни светлини, за да видят колко капки и за колко дълго се задържат във въздуха, след като говорим.

            Изводите са категорични: говоренето със спокоен тон изстрелва във въздуха капки, които се задържат за поне 8 минути във въздуха, а говоренето на висок тон произвежда дори повече капчици. По-малките капчици всъщност се задържат за по-дълго във въздуха в сравнение с по-големите, които по-бързо падат на земята или друга повърхност.

            Изследването е проведено на закрито и не дава информация дали капчиците се разпръскват по-бързо навън, където има по-голяма циркулация на въздуха.

 

             „Маските“ от плат – за и против?!

           

            По отношение на платнените шити маски – тяхната филтрационна способност е изключително ниска и варира между 10-40% и то за големи частици.

            В някои случаи носенето на многократна платнена маска може да се окаже дори по-опасно от ходенето без маска – натрупването на влага, недобрата практика на носене (пипане на предната част на маската, носене повече от 2-3 часа, неправилно и нередовно изпиране) е предпоставка за бактериална контаминация и респираторна инфекция.

 

            Платнените шити маски предпазват основно двупосочно от по-големи капкови частици, както и по-големи прахови частици. Когато ви се налага да носите такава маска е добре тя да бъде поне три- или четирислойна, с външен плат устойчив на водни капчици, да я сменяте и перете на всеки 2-3 часа при интензивна употреба.

 
            Намокрянето
на маската компометира нейната защитна функция, затова винаги е добре да се носи резервна. Дори с разхлабването на мерките носенето на маски на обществени места ще остане задълго. Задълго те ще бъдат носени и от хора с по-слаб имунитет и хронични заболявания, както и от хора с по-висока обществена грижа и грижа за собственото здраве.

           
            След намокряне хирургичната маска не е годна за употреба и тя трябва да се изхлърли.  При дъжд навън носенето на маска се обезсмисля. Когато маската се намокри, дали заради дъжд или от соственото ни дишане, започваме да дишаме микробите, които излъчваме със собствения си дъх.

 

            Каквато и маска и респиратор да носите, не ги докосвайте след поставяне в предната част. 

 

Автор: "БАЗП"  Източник: 24zdrave.bg

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 3507

Партньори