Начало

12-ти май - Международен ден на сестринството


Дата: 2020-05-12 16:21


 През януари 1974 г. датата 12 май е избрана за честване на сестринството – това е рождената дата на Флорънс Найтингейл, смятана за основател на съвременното сестринство.

Денят се отбелязва от всички медицински сестри по света.

Всяка година Международният съвет на медицинските сестри избира тема за празника. Тази година тя е „Медицински сестри: сила за промяна - подобряване на устойчивостта на здравните системи“.

Медицински сестри съставляват най-голямата единична група на здравните специалисти. Заплащането им по света варира, като например в САЩ годишното заплащане на някои сестри може да надхвърли 100 000 долара годишно, а във Великобритания средното заплащане е между 21 000 и 28 000 лири годишно.

У нас пък броят им намалява застрашително, възрастта на работещите по професията си медсестри се увеличава, а голяма част от избралите да учат тази професия или напускат страната, или сменят попрището малко след като завършат. Други пък избират да работят на няколко места или да съвместяват сестринската си професия с друга, която да подпомогне бюджета им. И нищо чудно – по данни на БАПЗГ, средната заплата на медицинска сестра в България е около 570 лв.

Въпреки всички трудности обаче, на днешния ден медсестрите трябва да вдигнат глави и да се поздравят – за вниманието към болния, за професионализма и за издръжливостта.

Честит празник!

Автор: БАЗП  Източник: zdrave.net

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 3514

Партньори