Начало

Не се хващайте! 50 лв. за фалшив тест


Дата: 2020-04-23 15:45


 Лъжат, че може да се изследваме у дома 50 лева за фалшив тест за КОВИД-19!

Толкова искат анонимни измамници в социалните мрежи. Възползвайки се от извънредното положение, мошениците търгуват със страха на хората и обявяват безумни цени за измамни стоки.

Според оферта във фейсбук сами в домашни условия можем да проверим дали сме заразени с вируса. Тестът е с неясен произход и доста съмнително действие.

"Професионален домашен бърз тест за коронавирус. Ако искате да знаете дали сте болен - не закъснявайте. Поръчайте го веднага - за 49.99 лв.", гласи обявата.

На страницата в социалната мрежа няма посочен нито уебсайт, нито телефонен номер. Поръчката става чрез лично съобщение до търговците. Потребители коментират, че след като влизат в контакт с продавачите, им е обяснено, че тестът е кръвен и се произвежда от немска фирма, която има клон в България. Може да се изследваме у дома, а резултатите се появяват почти мигновено, убеждават измамниците.

Засега при познатите по цял свят тестове кръв се взема само в болници, както и секрет от носоглътката. Изследванията се предоставят на специализирани лаборатории, което изключва възможността да разберем на 100% дали сме пипнали вируса, като сами се тестваме у дома. Това, което може да направим вкъщи, е да проверим дали имаме симптоми, близки до тези на коронавируса.

Това става на онлайн платформата covid.bg. Тестът е анонимен и напълно безплатен. Представлява 10 въпроса, от които може да разберете дали попадате в рисковата група за новия вирус и съответно какви мерки трябва да предприемете.

Измамниците се възползват от ситуацията

Фармацевтите съветват дори да пазаруваме през интернет - да търсим ясна информация за търговеца и пълно описание за употребата на продукта и възможните странични ефекти.

Според експерти по киберсигурност става дума за класическа измама в интернет. Покрай обявеното извънредно положение те са зачестили, като за жалост не един или двама човека са се вързали на интернет измамниците.

Автор: БАЗП  Източник: bgdnes.bg

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 3618

Партньори