Начало

Новини

Как да си вземем лекарства по НЗОК без рецепта?


Дата: 2020-04-14 19:22


 Във връзка с удължаване на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13.03.2020 г.,  Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) изготви допълнение към Условия и ред за отпускане на лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели, заплащани напълно или частично от НЗОК, както и служебно удължаване срока на валидност на протоколите за скъпоструващо лечение на хронично болни пациенти.

Облекченият режим за отпускане на лекарства ще важи за срока на извънредното положение до 13 май 2020 г. Целта е да се избегнат струпването на хора пред лекарските кабинети за издаване на рецепти.

Преди месец НЗОК обяви, че за протоколи, изтичащи до 16 април 2020 г., ще бъде направено служебно продължение за срок до 1 месец в информационната система на НЗОК. Сега то се измества до 13 май, в случай, че изтича преди тази дата.

Това важи за протоколите, които не изискват  промяна на терапевтичната схема. Аптеките ще продължат да имат право да отпускат лекарствени продукти по удължените протоколи, както и само по рецептурна книжка, без представяне на рецепта.

ВАЖНО! Пациентите обаче не бива забравят, че трябва да отидат в аптеката, където е осъществено последното отпускане  по дадена рецепта (видно от печата в рецептурната книжка).

Ако обаче пациентите имат необходимост да сменят терапията си, достъпът до личен лекар и специалист не е ограничен, припомнят от НЗОК. Правилата за отпускане на лекарства в облечен режим може да видите ТУК .

Автор: БАЗП  Източник: zdrave.net, nhif.bg

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 3618

Партньори